Hírek

2009.01.21. 11:45

Élelmiszerrel fizetnénk a közel-keleti gázért

„Olajért, gázért élelmiszert program” lehetőségeit vizsgáljuk - mondta az ománi látogatáson tartózkodó Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

BAMA

A magyar kormányfő szerdán délelőtt tájékoztatta Maszkatban a magyar és az ománi média képviselőit előző este lezajlott tárgyalásáról, amelyet Szajjed Fahd Bin Mahmúd asz-Szaid ügyvezető miniszterelnökkel folytatott.

Gyurcsány Ferenc elmondta: keressük a hosszú távú kapcsolat kialakításának lehetőségét. Harmadik országokkal közösen tengeren szállított folyékony földgázt kívánunk beszerezni a térségből, és piacot próbálunk teremteni az öböl térségében a magyar mezőgazdasági termékek számára. Kölcsönösen előnyössé teheti ezt a kereskedelmet, hogy míg Magyarországot energiafüggősége teszi sebezhetővé, Ománt az, hogy behozatalra szorul számos alapvető élelmiszerből.

A kormányfőt elkísérő tucatnyi üzletember között van a Mol Nyrt. vezetőin kívül egy olajipari berendezéseket gyártó vállalat és egy olajiparban használatos gumitömlőket készítő cég képviselője is. A MOL képviselői felajánlották, hogy a vállalat együttműködne ománi cégekkel olajfinomítók működésének hatékonyabbá tételében, modern technológiák alkalmazásában.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta sajtótájékoztatóján, hogy az energiaszektoron és az élelmiszereken kívül számos más terület kínálkozik még az előnyös együttműködésre. Magyar cégek szívesen részt vennének például az ománi információtechnológiai szektor fejlesztésében és ománi ingatlanok építésében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!