Hírek

2009.01.24. 17:50

Elege van a bulvárból

A világtörténelem első globális válságában Magyarország legnagyobb gyengesége az egy évtizede tartó belpolitikai háborúskodás – mondta Gyurcsány Ferenc az MSZP választmányának szombati, budapesti ülésén.

Europress-összeállítás

[caption id="" align="alignright" width="235"] „Elegem van a rossz minőségű politikai bulvárból, elegem van az önemésztő politikai háborúskodásból.” FOTÓ: KALLUS GYÖRGY
[/caption]A gyengeségek mellett Magyarországnak vannak erősségei is: az egyik az, hogy az elmúlt években intenzíven fektetett az oktatásba, az útépítésbe és az energetikai infrastruktúrába – jelentette ki a kormányfő. Erősség az is, hogy a kormány a gazdasági válság kezdete óta határozottan, gyorsan reagált. A politikus azt mondta: nem az a kérdés, ami 2002-ben és 2006-ban volt, vagyis hogy a Fidesz győzi-e le az MSZP-t vagy fordítva, hanem hogy melyik erő lesz képes átlépni saját árnyékát és megszerezni az ország többségének értő támogatását.

„Remélem, 2010-ben az ország már azt fogja mondani: elegem van abból, hogy Magyarországon minden kérdést úgy tesznek fel, hogy Fidesz vagy MSZP, Orbán vagy Gyurcsány. Elegem van a rossz minőségű politikai bulvárból, elegem van az önemésztő politikai háborúskodásból, nemzeti perspektívát akarok, és készen állok arra, hogy egy ilyen programhoz csatlakozzak, és egy ilyen pártot támogassak” – fogalmazott Gyurcsány hozzátéve: azt javasolja az MSZP-nek, hogy felnőtt, felelős nemzeti programmal kérjen a választóktól felhatalmazást.

A politikus szerint a jövőben erős, hatékony és cselekvőképes államra lesz szükség, amely feladja a szektorsemlegességet, helyette egyértelmű prioritásokat határoz meg. Kijelentette: nem elég kizárólag külföldi tőkebefektetésre épülő modernizációs politikát folytatni, olyan gazdaságpolitikára van szükség, amely jobban támaszkodik a nemzeti erőforrásokra.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Az új, ötemeletes MSZP-székházban elférnek a párt tagozatai és platformjai is. FOTÓ: KALLUS GYÖRGY
[/caption]A pártelnök a márciusi tisztújító kongresszusra utalva kijelentette, hogy az MSZP-nek olyan vezetőkre van szüksége, akik a közösen megalkotott és közösen elfogadott politikáért érdemesek megküzdeni, hajlandóak szerepelni. „Engem az támogasson, aki ebben hisz, azt szeretném, hogy akik vezetőnek szegődnek mellém, azok ezt vállalják – így Gyurcsány. – Törjék össze kezüket-lábukat, hogy szerepelhessenek, hogy emberekkel találkozhassanak, és ne kacsingassanak össze senkivel sem, hogy tudom, ez nehéz, én sem szeretem, de a többiek így döntöttek! Belőlük én nem kérek, de szerintem a szocialista párt sem.”

Gyurcsány Ferenc szerint ez csak az MSZP egyik vezetőjének az ajánlata, lehet más irányba is elindulni. De szerinte erős, határozott, politikai, emberi, szakmai egységre van szükség.

Háromszor kisebb a réginél az új pártszékház

A szocialisták választmányának szombati ülése a párt új székházának első hivatalos rendezvénye volt. Az MSZP másfél éve költözött ki Köztársaság téri központjából, ezután a Vérmező úton béreltek irodákat, amelyeket tavaly év végén hagytak el. Az átmeneti időben a Thököly úton volt a párt központja. A korábbi szakszervezeti székházat a budapesti Jókai utcában 2007 szeptemberében vette meg az MSZP egyes információk szerint 700 millió forintért. A Köztársaság téri ingatlan eladásából befolyt 1,2 milliárd forint fedezi az új épület megvásárlását és felújítását is. Az új székház 2800 négyzetméteres alapterülete mindössze harmada a Köztársaság térinek, de az ötemeletes épületben elférnek a párt tagozatai és platformjai is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!