Hírek

2009.01.12. 12:55

Egyszerűsítés és szigorítás az adóeljárásban

Az MSZP szerint a szabályok egyszerűsítése és szigorítása jellemzi az év elején hatályba lépő adóeljárási törvényeket - mondta Végh Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

mti

Másfél millió embert érint az a rendelkezés, mely szerint már a 2008-as évre vonatkozóan is lehet kérni az adóhatóságtól, hogy állapítsa meg a magánszemély adóját - ismertette az egyszerűsödő rendelkezéseket a szocialista politikus. Végh Tibor azt mondta, ha eddig valakinek nem volt adóköteles tevékenysége, akkor is be kellett nyújtania a nullás adóbevallást. Az új rendelkezések szerint elég egy elektronikus nyilatkozatot kitölteni arról, hogy tavaly nem volt adó alá eső jövedelme - fűzte hozzá.

A kormánypárti képviselő újdonságként említette a nettó módon számított adónyilvántartást. Példaként említette azt, hogy adózótól akkor is behajtották a vagyonosodási vizsgálat során megállapított 6,5 millió forintos adóhiányt, ha közben 7,5 millió forint  visszaigényelhető adója volt. Ezután összevethetik ezeket a nyilvántartásokat - jelezte. Végh Tibor azt is elmondta, lehet kérni a felvételt a köztartozásmentes adózók nyilvántartásába is annak, akinek nincs például vám-, illeték- vagy tb-tartozása. A nyilvántartás előnye, hogy ha egy vállalkozó közbeszerzési pályázaton indul, nem kell nullás igazolást kérnie, mivel szerepel ebben a nyilvántartásban - fejtette ki.

Közölte, eddig 100 ezer forint feletti adótartozás esetén  kérvényt kellett írni a részletfizetési kedvezmény igénybevételére,  az új szabályok szerint ezentúl nem kell kérvényt írni, elég egy  nyilatkozatot kitöltetni. Végh Tibor kitért arra, hogy 50-ről 70 százalékra emelkedik az adóbírság, amelyet akkor rónak ki, amikor az adózó szándékosan próbálja meg eltüntetni az adóhiányt.

A szigorítások közzé sorolta azt, hogy 250 ezer forintos vásárlások felett nem lehet készpénzzel fizetni. A rendelkezéseket az adó- és járuléktörvények, a 2009-es költségvetést megalapozó törvények, a cégnyilvánosságról szóló jogszabály, valamint a közbeszerzési törvény tartalmazza és többségükben február 15-ig hatályba lépnek - mondta.

mti -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!