Hírek

2009.01.03. 12:37

Egyre több áldozat a Gázai övezetben

A Gázai övezetben szombatra virradó éjszaka is folytatódtak az izraeli légicsapások. Ketten meghaltak, amikor találat ért egy épületet. Az egy hete kezdett támadássorozat palesztin áldozatainak száma már meghaladta a 430-at.

mr

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Izraeli F16-os bombája robban a Gázai övezetben. FOTÓ: AFP
[/caption]A folytatódó izraeli légi csapásokban éjszaka életét vesztette a Hamász fegyveres szárnyának egyik magas rangú vezetője – közölte a területet irányító palesztin iszlamista mozgalom szóvivője. Az izraeli hadsereg csupán annyit hozott nyilvánosságra, hogy az éjszaka folyamán több légitámadást hajtott végre Gázában. Csütörtökön egy korábbi izraeli légicsapás megölte a Hamász egy másik, politikai vezetőjét családjának több tagjával együtt. A Hamász vezető tisztségviselőinek többsége ismeretlen helyen rejtőzködik, hogy elkerülje az esetleges célzott, izraeli megsemmisítő csapásokat.

Közben Háled Mesál, a Hamász damaszkuszi emigrációban élő politikai vezetője elutasította az Egyesült Államok által szorgalmazott, nemzetközi felügyelet mellett megvalósítandó tűzszünetet. Televíziós beszédében úgy fogalmazott: a harcot rájuk kényszerítették. George Bush leköszönő amerikai elnök azt hangsúlyozta, hogy a palesztinoknak kell megtenniük az első lépést azzal, hogy leállítják a rakétatámadásokat és a fegyvercsempészést.

Palesztin kórházi források szerint a december 27-én kezdődött izraeli hadjárat következtében eddig legkevesebb 435 palesztin vesztette életét – köztük 75 gyerek és 21 nő. Az izraeli hadsereg – saját közlése szerint – mintegy 750 légicsapást hajtott végre. Izraeli katonai és rendőrségi adatok szerint ugyanezen idő alatt palesztin szélsőségesek hozzávetőleg 500 rakétát lőttek ki a Gázai övezetből izraeli területekre, s ennek következtében négy izraeli állampolgár vesztette életét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!