Hírek

2009.01.16. 07:37

Egymillió férfi halálát okozta a rendszerváltás

Egymillió férfi halt meg a kelet-európai rendszerváltozásokat követő privatizáció miatt – állítják brit kutatók. A kutatócsoport szerint jelentős mértékben megnövelte a férfiak halandóságát a Szovjetunió felbomlása és a kelet-európai országok rendszerváltozásait követő radikális makrogazdasági változások. A posztkommunista országok halálozási adatait vizsgáló szakemberek szerint a privatizáció katasztrofális hatással volt a dolgozókra, főleg ott, ahol gyors volt a folyamat és gyenge a szociális háló.

Boda V. / Origo

A Lancet egészségügyi szaklapban megjelent tanulmány készítői a posztkommunista államok munkaképes korú férfijainak 1989 és 2002 közötti halálozási adatait vizsgálta. Ezekből az adatokból következtettek arra, hogy legalább egymillió munkaképes férfi halála vezethető vissza a tömeges privatizációra, amely miatt egyébként a térségben átlagosan 12,8 százalékkal emelkedett a halálozások száma is.

David Stuckler oxfordi szociológus, a tanulmány egyik társszerzője szerint a radikális makrogazdasági intézkedések hatással voltak az emberek egészségére. A Szovjetunióban ugyanakkor nagyban hozzájárult a magas halálozáshoz az is, hogy az ország egészségügyi rendszere alkalmatlan volt szerepe betöltésére, az emberek sokat dohányoztak és sok alkoholt ittak, miközben nem táplálkoztak egészségesen. Ezek együttesen növelték a szívinfarktus és a mentális betegségek kockázatát.
A kutatók figyelmeztetnek: a vizsgálat során leszűrt tapasztalat ma is érvényes, és intő jel azoknak az államoknak, amelyek hasonlóan gyors és gyökeres változásokra készülnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!