Hírek

2009.01.02. 10:51

Egyiptomi teherhajót raboltak el a kalózok

28 fős legénységével együtt elraboltak egy egyiptomi teherhajót a szomáliai kalózok. Az egyiptomi hatóságok megpróbálnak tárgyalni a tengeri rablókkal.

BAMA

Kalózok kerítettek hatalmukba egy egyiptomi teherhajót csütörtökön Szomália partjai közelében - közölte a külügyminisztérium egyik munkatársa Kairóban. A felfegyverzett tengeri rablók elfoglalták a Blue Star nevű hajót, és a 28 fős egyiptomi személyzettel a fedélzeten elhajóztak vele a szomáliai szárazföld irányába.
  
Az egyiptomi hatóságok megpróbálnak tárgyalni a kalózokkal.A hajó rakománya hatezer tonna, talajjavítóként használatos karbamid. Nem sokkal azután érte a támadás a Blue Start, hogy a Vörös-tengert elhagyva az Ádeni-öböl vizére ért. A támadók körülbeül tizenöten voltak.
  
Az Ádeni-öbölben gyakoriak a kalóztámadások. Emiatt számos nagy hajótársaság módosította hajói útvonalát, és nem a Szuezi-csatornán át, hanem Afrikát délről megkerülve juttatja célba szállítmányait. Ezzel visszaesett az Egyiptom egyik fő valutabevételét szolgáltató csatorna forgalma. A kairói kormány decemberben jelezte, hogy kész részt venni a térségben folyó kalózkodás elleni nemzetközi fellépésben.
  
Jelenleg is több ország - Nagy-Britannia, India, Görögország, Olaszország, Oroszország, Törökország és az Egyesült Államok - hadihajói járőröznek a térségben, de fellépésük mindeddig kevés eredményt hozott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!