Hírek

2009.01.18. 17:52

Egyhetes tűzszünet Gázában

Izrael szombaton éjjel, a Hamász palesztin iszlámista szervezet pedig vasárnap jelentette be, hogy leteszi a fegyvert Gázában. Mintegy 1300-an haltak meg az offenzívában a legfrissebb adatok szerint.

Takács Zoltán

Vasárnapra virradóra Izrael egyoldalúan hirdette meg a fegyverek letételét, amit a Hamász nem tartott elfogadhatónak, és kora délutánig folytatta a harcot. Aztán vasárnap már egy hétre szóló tűzszünetet jelentettek be a Hamász palesztin iszlámista szervezet és gázai övezetbeli fegyveres szövetségesei is.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Vasárnapra virradóra Izrael egyoldalúan hirdette meg a fegyverek letételét
[/caption]

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök azzal indokolta az egyoldalú tűzszünetet, hogy a december 27-én megindított offenzíva elérte minden célját, sőt szavai szerint valamivel még többet is. Hangsúlyozta, hogy komoly csapást mértek a Hamászra, jelentősen csökkent az iszlámista szervezet lehetősége arra, hogy rakétatámadásokat mérjen Izraelre. Azokat a helyeket, ahonnan a palesztin rakéták többségét kilőtték, most izraeli katonák ellenőrzik. Ezenkívül a Hamász fegyverutánpótlását biztosító több tucat csempészalagutat bombáztak le. „Az offenzíva megerősítette Izrael (katonai) elrettentő erejét” – fűzte hozzá.

A tűzszünet bejelentése után, de még annak életbe lépése előtt nyolc palesztin rakétát lőttek ki az övezetből Izraelre, de egyik lövedék sem okozott személyi sérülést – közölte az izraeli hadsereg. A Hamász később közleményben tudatta, hogy fegyveresei hat Grad rakétát lőttek ki a zsidó államra.

Összesen 95 holttestet találtak vasárnap a Gázai övezet északi részének két településén a romok alatt. A holttesteket a vasárnap hajnali 2 órától Izrael által egyoldalúan meghirdetett tűzszünet után ásták ki főleg Beit Lahíjában és Dzsabalíjában, abban a két városban, ahol a leghevesebb harcok dúltak az izraeli offenzíva 22 napja alatt. A hadműveletek során a mentőszolgálat legfrissebb adatai szerint eddig mintegy 1300 palesztint öltek meg, köztük 410 gyermeket és 108 nőt. A sebesültek száma több mint 5300-ra tehető.

Az egyoldalú izraeli tűzszünet óta Gázában egy palesztin vesztette életét. Az övezetben dolgozó egészségügyiek számoltak be arról, hogy Han Junisznál meghalt egy civil, amikor az izraeli katonák rálőttek, válaszul a zsidó állam területén becsapódó aknagránátokra -jelentette a Reuters hírügynökség. Úgy tudni, hogy az Iszlám Dzsihád is rakétákat lőtt ki a dél-izraeli Szderót-ra, mire az izraeli harci gépek csapást mértek egy gázai rakétakilövő állomásra.

Minicsúcs a békéért Egyiptomban

Egyiptom volt a házigazdája a tűzszünet első napján annak a nemzetközi minicsúcsnak, amelynek célja a gázai tartós tűzszünet és az övezet újjáépítésének ösztönzése. A csúcs a délutáni órákban ült össze a Vörös-tenger partján lévő Sárm-es-Sejk üdülőhelyen. Két társelnöke Hoszni Mubarak egyiptomi és Nicolas Sarkozy francia elnök. Németország, Spanyolország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Csehország, Törökország és Jordánia állam- illetve kormányfői vettek rajta részt, de jelen volt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!