Hírek

2009.01.21. 18:52

Egyelőre jó a költségvetés?

A Pénzügyminisztérium szerint nem kell új költségvetés, amíg a bevétel elmaradása nem haladja meg a 250 milliárd forintot. A Fidesz szerint viszont nincs is költségvetése az országnak.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Kovács Álmos, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára (az előtérben) szerint ma a költségvetésben 125 milliárd forint tartalék van - FOTÓ: DARNAY KATALIN
[/caption]Bár január közepére kilyukadt az idei költségvetés, a Kóka János SZDSZ-frakcióvezető által kezdeményezett parlamenti költségvetési bizottság szerdai ülésén Veres János pénzügyminiszter korábbi ígéretei ellenére nem jelent meg. Így a Pénzügyminisztérium (PM) szakállamtitkára próbálta meg virágnyelven elmondani, hogy nagy a baj. „Akkor kell Magyarországon új költségvetést készíteni, ha a bevételek két százalékkal elmaradnak az előirányzattól, az idei költségvetésben ez az összeg 250 milliárd forint, s ma nem látszik ekkora bevétel elmaradás esélye” – mondta Kovács Álmos.

A PM szakállamtitkára szerint ma a költségvetésben 125 milliárd forint tartalék van, ami a GDP 0,5 százalékával egyenlő. Kovács Álmos emlékeztetett arra, hogy ugyan a közszférában idén hét százalékos nominálbér csökkentés lesz, viszont a közszolgák a 13. havi bér helyett 180 ezer forintig kompenzációt kapnak. „A kormányzat akkor tudja módosítani a 2009-es költségvetést, ha tisztább képet kap a megváltozott gazdasági helyzetről, valamint az ország külkereskedelmi mérlegéről” – fogalmazott a szakállamtitkár.

Zálogban a Szent Korona?

„Le kellene mondania annak, aki aláírta az Európai Unióval novemberben kötött 6,5 milliárd euróról szóló hitelszerződést, és ezzel zálogba adta a Magyar Köztársaság minden vagyonát” – mondta Balsai István. A Fidesz országgyűlési képviselője kifogásolja a megállapodás azon pontját, amiben a magyar garanciavállalások között szerepel, hogy egy esetleges lefoglalással szemben sem a hitelfelvevő – vagyis az állam –, sem annak bármely tulajdona – így például a Szent Korona, a Parlament vagy az Aggteleki-cseppkőbarlang – nem élvez védettséget.

A fideszes álláspont viszont tömören úgy foglalható össze, hogy az országnak már nincs is költségvetése, a Gyurcsány-kormány már csak trükközik a számokkal és próbálja elhallgatni az igazságot. „Az világos, hogy több mint 200 milliárdos hiánytúllépésre lehet számítani, ha nem történik kormányzati intézkedés, ezt azonban a Fidesz már tavaly ősszel jelezte, így a politikai felelősség mindezért a költségvetést megszavazókat terheli” – hangsúlyozta Varga Mihály, a bizottság fideszes elnöke. Míg Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője szerint mivel a gazdasági visszaesés könnyen lehet 3 százaléknál nagyobb is, ezért a kormánynak olyan tartalékokat is be kell terveznie, hogy a költségvetés alkalmazkodni tudjon egy rosszabb forgatókönyvhöz is.

„A miniszterelnök a következő hetekben válságtanácskozás-sorozatot indít útjára, még intenzívebben folytatja a szakmai, politikai és társadalmi egyeztetéseket” – közölte a kormányszóvivő. Budai Bernadett bejelentette: pénteken Gyurcsány Ferenc olyan magyar szakemberekkel folytat konzultációt a válság hatásairól, akik a világgazdasági folyamatok elemzésével foglalkoznak. Szombaton pedig a válság kezelésében leginkább érintett tárcák – szociális, pénzügy, gazdasági, közlekedési minisztérium, valamint a Miniszterelnöki Hivatal – vezetőivel ül tárgyalóasztalhoz. Csak ezután konzultál a miniszterelnök a társadalmi élet és a civil szféra képviselőivel, illetve a szakszervezetekkel.

Orbán Viktor pedig az idei bécsi nemzetközi pénzügyi rendezvénynek, az Euromoney konferenciának volt szerdai díszszónoka. Itt a Fidesz-elnök Lengyelországtól Horvátországig terjedő közös közép-európai stratégiai szövetséget és Közép-Európai Bank felállítását sürgetette. Orbán a magyar gazdasági helyzet javításának egyetlen eszközét továbbra is az adócsökkentésben látja, méghozzá főleg a bérjellegű terhek mérséklésében, a költségvetési hiány miatt ugyanis gazdaságélénkítő állami kiadásokra szerinte nem lehet számítani.

Mit szól hozzá?

Csizmár Gábor: „A kormány nem akar hetente hozzányúlni sem a 13. havi nyugdíjhoz, sem a közszférával kötött bérmegállapodáshoz, így ezek egész évben fennmaradnak. Máshol kell keresni a kiadások csökkentését” – mondta a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára.

Kóka János: „A munkahelyek megőrzése érdekében az értelmetlen pénzkiáramlás megelőzésére van szükség. A kormány a költségvetés elfogadása után néhány nappal különalkuk sorát kötötte meg a szakszervezettekkel, amivel 200 milliárd forintos többletkiadásról döntött a parlament nélkül” – mondta az SZDSZ frakcióvezetője.

Kóka János: „A munkahelyek megőrzése érdekében az értelmetlen pénzkiáramlás megelőzésére van szükség. A kormány a költségvetés elfogadása után néhány nappal különalkuk sorát kötötte meg a szakszervezettekkel, amivel 200 milliárd forintos többletkiadásról döntött a parlament nélkül” – mondta az SZDSZ frakcióvezetője.

Kovács Álmos, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára szerint ma a költségvetésben 125 milliárd forint tartalék van - FOTÓ: DARNAY KATALIN Kovács Álmos, Simor András -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!