Hírek

2009.01.08. 06:15

Diplomáciai viszályt okozott a Tádzs Mahal másolata

Komoly diplomáciai villongáshoz vezetett India és Banglades között, hogy az utóbbi országban felépítették a híres síremlék tökéletesen pontos másolatát.

Europress

A vita decemberben kezdődött, amikor Ahsanullah Moni tehetős bangladesi filmrendező bemutatta saját Tádzs Mahaljának első fotóit. Az épület eddig 40 millió fontba került, és Dhakától, a fővárostól 30 kilométerre északkeletre épült fel.  Az indiai hatóságok szinte azonnal felháborodtak, szerintük ugyanis nem lehet lemásolni a híres történelmi épületeket, ráadásul az indiai műalkotás az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. Az örökségvédők ezért vizsgálatot rendeltek el az ügyben, és egy különleges bizottságot küldtek ki az építkezés menetének és az új Tádzs méreteinek felméréshez.

Az építkezés a The Times című angol lap szerint igencsak nagyszabású: Moni Olaszországból hozatott márványt és gránitot, a különleges díszítésre szolgáló gyémántokat Belgiumból szereztette be. Reményei szerint az építmény igazi turistalátványosság lesz majd, ami végre az országba vonzhatja az oda alacsony számban látogató világutazókat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!