Hírek

2009.01.28. 19:08

Csak az ötödét hasznosítják a palackoknak

Újra be kell vezetni a betétdíjat az italpalackoknál – kezdeményezi az MSZP. Orosz Sándor, a szocialista frakció környezetvédelmi munkacsoportjának vezetője szerint 2008-ban 3,75 milliárd italpalack került forgalomba, és ennek a hulladéktömegnek mindössze csak az ötöde hasznosul.

É. S.

„Nem tud az ország annyi hulladéklerakót megnyitni, hogy azok ne telnének be” – hangoztatta Orosz. Az MSZP tényleges értéket adna az italpalackoknak, hogy megérje azokat összegyűjteni. Ez egy PET-palacknál 20-25 forintos betétdíjat jelentene. „A gazdaság szereplői az italcsomagolások kapcsán leggyakrabban azzal érvelnek, hogy igényli a piac az eldobható palackokat, ugyanis szerintük az emberek lusták visszavinni azokat” – mondta Orosz. A szocialista honatya ezért kötelezően feltüntetné a palackokon a csomagolás árát is, mivel ha van anyagi értéke valaminek, azzal foglalkozni fognak az emberek.

Az Európai Unió legtöbb tagállamában vegyes rendszer működik, azaz betétdíj és termékdíj is van az italcsomagolásokon. A működő betétdíjas rendszer magával hozza majd a begyűjtőhelyek hálózatának kiépülését. Orosz szerint a piacnak kell eldönteni azt, hogy egy palackot újratölteni vagy újrahasznosítani érdemes.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!