Hírek

2009.01.09. 18:03

Budai Bernadett: nincs szükség az iskolai szünetre!

A kormányszóvivő jószándékúnak tartja a megyék kezdeményezését, de véleménye szerint nem szükséges

V.M.

[caption id="" align="alignleft" width="199"] A kormányszóvivő jószándékúnak tartja a megyék kezdeményezését
[/caption]- Egyre több megye csatlakozik a hétfői tanítási szünethez, a kormány viszont ellenzi ezt. Úrrá tudnak lenni a káoszon? – kérdeztük Budai Bernadett kormányszóvivőtől.

- Minden oktatási intézményben biztosítható a gázellátás, ezért nincs szükség rendkívüli szünet elrendelésére a megyei fenntartású intézményekben. Ráadásul ez nem is jelentene megtakarítást. A gyermekek felügyeletéről ugyanis tanítási szünet esetén is gondoskodni kell, azaz az iskolákban ugyanúgy kellene fűteni.

- Ki mondja ki a végső szót? Az iskolaigazgató, a megyei önkormányzat vagy az oktatási miniszter?

- A közoktatási törvény egyértelmű, azaz nem rendelhetnek el tanítási szünetet a megyei önkormányzatok ebben a helyzetben. Főszabályként az igazgató dönthet a szünetről, de be kell szereznie a fenntartó egyetértését is. Ha az elháríthatatlan helyzet nem egy településre terjed ki, akkor a megyei főjegyző az illetékes. A főjegyzőnek pedig tájékoztatnia kell az oktatási minisztert.

- Akkor a Fidesz nem ismeri a törvényeket?

- Valószínűsítem, hogy jószándékú volt a kezdeményezésük, mert spórolni tényleg kell. Szükség van takarékosságra, már a fűtés egy Celsius fokos csökkentésével is sokat lehet spórolni. De most valóban nincs szükség rendkívüli iskolai szünet elrendelésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!