Hírek

2009.01.13. 17:42

Az ombudsman a szmogriadó megsértői ellen

A szmogriadót kedden lefújták ugyan, de az elmúlt napok tapasztalatai nagy port kavartak.

BAMA

Mint ismert: a határértékeket messze meghaladó levegőszennyezettség miatt vasárnap a páratlan, hétfőn a páros számmal végződő rendszámmal ellátott autók közlekedhettek csak a fővárosban és számos vidéki nagyvárosban. Az autósok nagy része azonban fittyet hányt erre a rendelkezésre annak tudatában, hogy a rendőrök csak figyelmeztethetik, és nem büntethetik őket.

Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa úgy vélte: alkotmányos visszásságot okozott, hogy a szmogriadó elrendelését követően a hatóságok nem léptek fel a szabálysértő gépjárművezetőkkel szemben. Márpedig Fülöp Sándor állásfoglalása szerint a jogszabályok lehetőséget adtak volna erre. Az ombudsman szerint a fellépés hiányában sérültek a jogállamisághoz, illetőleg az egészséges környezet védelméhez fűződő alkotmányos jogok.

Fülöp Sándor szerint egy jogszabály szerint a levegővédelmi bírság megfizetésére kötelezhető szabályszegők százezertől ötszázezer forintig bírságolhatók meg. Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport szakértője elmondta: a szmogriadó végeztével sem tisztult ki Budapest levegője. A talaj közelében a forgalom miatt keveredik a szálló por, ráadásul a levegő öntisztulási folyamata is nagyon lassú - tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!