Hírek

2009.01.06. 14:02

Az MSZP mégis támogatja a külügyi bizottság összehívását

Az MSZP mégis támogatja az Országgyűlés külügyi bizottságának összehívását, hogy meghallgassák a kormány álláspontját az orosz-ukrán gázvitáró tartandó rendkívüli uniós külügyminiszteri találkozó előtt.

BAMA

Erről  Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese beszélt az MTI-nek. A kormány tisztségviselői részt vesznek a bizottság ülésén - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő.

A testület rendkívüli összehívását szerdára Németh Zsolt, a bizottság fideszes elnöke kezdeményezte hétfőn, annak érdekében, hogy a kormány adjon tájékoztatást az orosz-ukrán gázvita nyomán kialakult valóságos helyzetről, s arról, hogy Magyarországnak milyen veszélyekkel kell a következő napokban szembenéznie, illetve milyen lépéseket kell tennie a kormánynak.

Erre válaszolva Szabó Vilmos, a külügyi bizottság szocialista alelnök hétfőn azt mondta, nincs olyan rendkívüli helyzet, amely indokolná a bizottság összehívását. Az MSZP álláspontjának megváltozását Mesterházy Attila azzal  indokolta, hogy a szerződöttnél kevesebb gáz érkezik Magyarországra, és hogy csütörtökre az Európai Uniós soros elnöki tisztét betöltő Csehország rendkívüli külügyminiszteri tanácskozást hívott össze.

Az indokok közzé sorolta azt is, Vlagyimir Putyin orosz  miniszterelnök helyeselte a Gazprom vezérigazgatójának javaslatát,  hogy csökkentsék napi 65,3 millió köbméterrel az Ukrajna felé  szivattyúzott gáz mennyiségét, vagyis annyival, amennyit Ukrajna  levesz a tranzitból.

A politikus szerint a külügyi bizottság ülésén meghallgatnák a kormány álláspontját a kialakult helyzetről. A kormány eleget tesz a parlament külügyi bizottsága  meghívásának, és tisztségviselői a testület szerdai rendkívüli ülésén is beszámolnak az orosz-ukrán gázvita miatt kialakult helyzetről, Magyarország gázellátásáról - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő keddi sajtótájékoztatóján.

Kiemelte: ahogy az elmúlt napokban, a kormány továbbra is percről percre figyelemmel kíséri a fejleményeket és minden szükséges intézkedést megtesz annak érdekében, hogy a földgáz-ellátás biztonsága folyamatos legyen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!