Hírek

2009.01.22. 14:32

Az MSZP halasztást kér a lakáshitelekhez

Az MSZP arra kéri a Magyar Bankszövetséget, javasolja tagjainak, hogy a csoportos létszámleépítéssel elbocsátott embereknek adjon 12 hónapos moratóriumot lakáshiteleik törlesztésére – mondta Juhászné Lévai Katalin, az MSZP országgyűlési képviselője.

mti

A javaslat szerint egy éven keresztül nem kellene törlesztenie a lakáshitelét az adósnak, de ez nem járna hátránnyal számára, és ha újra talál munkát, ismét fizetné a részleteket - közölte Juhászné Lévai Katalin, aki elmondta, hogy Finnországban is van erre lehetőség. A kormánypárti képviselő közölte: azt is kérik, hogy a 12 hónap letelte után is adjanak türelmi időt a bankok, vagyis a kilakoltatás, vagy a lakás elárverezése előtt legyen lehetőség az ingatlan visszabérlésére, körülbelül fél évig. Szerinte nagyon sok olyan térség van, ahol egy év után sem találnak munkát az elbocsátottak.

Juhászné Lévai Katalin hangsúlyozta: javaslatuk kimondottan a válsághelyzet kezelését szolgálja, ezért csak a csoportos létszámleépítés keretében elbocsátottakra vonatkozik. Megjegyezte, hogy ma is van lehetőségük a bankoknak arra, hogy három hónapos haladékot adjanak, de ezt a lehetőséget nem nagyon ismerik az emberek. Hozzátette: törvényben nem lehet szabályozni a kérdést, a bankszövetség ajánlhatja az egyéves moratórium bevezetését a pénzintézeteknek.

Juhászné Lévai Katalin közölte: a szocialista frakció a fogyasztói csoportok védelme érdekében a tavaszi ülésszakon kezdeményezi a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről (PSZÁF) szóló, valamint a fogyasztóvédelmi, illetve a hitel- és pénzintézeti törvény módosítását. Kifejtette: a fogyasztói csoportok egy meghatározott cél, egy nagyobb értékű vagyontárgy, például lakás megszerzésére jönnek létre. Aki belép ebbe a csoportba azt vállalja, hogy 5-15 éven keresztül bizonyos összeget befizet, majd a futamidő lejárta után lakáshoz jut - fűzte hozzá. Problémát jelent azonban, ha a pénzügyi vállalkozás egyéb más tevékenységet is folytat, és a fogyasztói csoportok befizetéseit nem elkülönített számlán kezeli, ezért ezt szabályozni kell.

Török Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője azt mondta: plafon bevezetését javasolják a teljeshiteldíj-mutatóhoz (thm), a plafon mértékéről a szakmai szervezetekkel egyeztetnének. Kérdésre válaszolva megjegyezte: Franciaországban minden januárban egy képlet alapján, az előző évi fogyasztói hiteleket alapul véve határozzák meg a plafont, máshol a jegybanki alapkamat százalékában határozzák meg a maximálisan felszámítható kamatot. Török Zsolt szerint felvetődtek olyan aggályok, hogy uniós kötelezettségek miatt nem lehet a thm-plafont bevezetni. Hozzáfűzte: információi szerint nincs ennek uniós akadálya.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!