Hírek

2009.01.23. 11:04

Az IMF segítségére szorulhat Nagy-Britannia

Akár az IMF segítségére is szüksége lehet Nagy-Britanniának – nyilatkozta David Cameron ellenzéki vezető, amit Gordon Brown miniszterelnök cáfolt.

BAMA

Az ország hazai összterméke a tavalyi utolsó negyedévben 1,5 százalékkal csökkent, és 1,8 százalékkal kisebb volt, mint egy évvel korábban, jelentették a brit statisztikai hivatalban pénteken előzetes becslésként.

A tavalyi harmadik negyedben a brit GDP 0,6 százalékkal csökkent negyedévről negyedévre, és 0,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Így Nagy-Britannia is belépett a recessziós gazdaságok sorába. A recessziót legalább két egymást követő negyedévi visszaesésben definiálja a nemzetközi gyakorlat.

Az adatok megjelenése előtt Gordon Brown brit miniszterelnök azt mondta a BBC-rádióban, hogy a brit gazdasági növekedés visszatérése jelentős részben attól is függ, milyen szoros lesz a nemzetközi együttműködés a világválság leküzdésében. A szükséges elemek között említette az erőteljes belső gazdaságösztönzést az Egyesült Államokban és Kínában, illetve az európai országok hasonló intézkedéseit. Visszautasította, hogy a brit kormányzati gazdaságpolitikát „néhány spekuláns kommentárjaira” alapozzák, és „felelőtlen viselkedésnek” nevezte az ellenzéki, konzervatív pártvezér, David Cameron nyilatkozatát arról, hogy Nagy-Britannia esetleg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségére szorulhat.

Két vagy több egymást követő negyedéves visszaesés után a tavalyi harmadik negyedév végén recesszióban volt az EU-ban már Németország, Észtország, Olaszország, Lettország és Svédország, és, főleg a német eredmények miatt, az euróövezet egésze is az átlag szintjén. Még csak egy negyedévi – a harmadik negyedévi – negyedéves visszaesése alapján recesszió felé tartott a dán, a spanyol, a magyar, a portugál és a brit gazdaság. Ezekről az országokról és az euróövezetről a negyedik negyedévi előzetes GDP-becslések február közepéig jelennek majd meg.

A francia gazdaság egyelőre még az utolsó negyedévi visszaeséssel is megúszta a „hivatalos” recessziót, de szintén erősen afelé tart. A francia hazai össztermék a tavalyi harmadik negyedévben 0,1 százalékkal több volt az előző negyedévinél, de az utolsó negyedévben várhatóan 1,1 százalékkal visszaesett az előző negyedévhez képest, közölte becslését a francia központi bank a múlt héten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!