Hírek

2009.01.17. 13:33

Az IMF 400 millió eurós kölcsönt hagyott jóvá Szerbiának

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 400 millió eurós készenléti hitelt hagyott jóvá szombaton Szerbia számára.

BAMA

A 15 hónapos időtartamra szóló kölcsön Szerbia gazdasági programjának támogatására hivatott, amely a nemzetgazdaság megszilárdítását célozza a globális pénzpiaci válság közepette.

Amennyiben Belgrád igényli, az IMF azonnal átutalhatja a hitel első, 168 millió eurós részletét, de az IMF szerint a szerbiai kormány ezt egyelőre nem szándékozik igénybe venni, mivel az egész kölcsönügyletet elővigyázatossági intézkedésnek tekinti.

Az IMF-el kötött szerződésben Belgrád ígéretet tett arra, hogy az idei évben a GDP-hez mért költségvetési hiánya legfeljebb 1,75 százalékos lesz a tavalyi 2,8 százalék után. Az IMF szerint az idén Szerbiában a gazdasági növekedés várhatóan visszaesik 3,5 százalékra a tavalyi 6 százalékról, de 2010-ben újra erőre kap, 4,5 százalékos lesz.

Murilo Portugal, az IMF vezérigazgató-helyettese felhívta a figyelmet arra, hogy Szerbia közelmúltbeli robusztus gazdasági növekedését meglehetős külső egyensúlytalanság és sebezhetőség kísérte. Miután a pénzügyi világválság átcsapott Szerbiára is, elkerülhetetlenné vált a gazdaság egyensúlyba hozatala a hitelezés és kereslet hirtelen lassításával - mondta Portugal, aki méltatta a szerb kormányt a gazdasági fejlődés fenntarthatósága érdekében tett intézkedéseiért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!