Hírek

2009.01.10. 11:59

Apró trükkök és tizedével kisebb a gázszámla

Akár 10-15 százalékkal is csökkenthető a gázszámla olyan, külön kiadást nem jelentő lépesekkel, mint például a belső hőfok csökkentése, a rövid, de intenzív szellőztetés, valamint a sötétítő függönyök behúzása - olvasható az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület, a távirati irodához eljutatott tájékoztatójában.

VGO - MTI Eco

Az épületek belső hőfokának 1 Celsius fokos csökkentése 6 százalékos energia-megtakarítást hozhat, továbbá ajánlott a lakásokat éjszaka, illetve üresen hagyásuk idején alacsonyabb hőfokra fűteni - ismerteti a közlemény.

Az energiagazdálkodási egyesület szerint célszerű sötétedés után behúzni a függönyöket, és olcsón kapható habszivacsokkal házilagosan leszigetelni az ablakokat, mivel a nyílászárókon benyomuló légáramlás okozza az épületek hőveszteségének 30-40 százalékát. A fűtetlen helyiségeken áthaladó fűtési vezetékeket érdemes leszigetelni - fűzik hozzá. Hangsúlyozzák: a rövid és intenzív szellőztetéssel nem hűlnek le a falak, míg a fürdés helyetti zuhanyzással és a folyó meleg vízzel történő mosogatás mellőzésével szintén sok energiát spórolhatunk.

Az egyesület megjegyzi: a földgáz rendkívül fontos társadalmi szerepét jól mutatja, hogy a mintegy 650 ezer hazai távfűtött lakás hőellátása 85 százalékban gázra épül. A civil szervezet adatai szerint egy átlagos háztartás energiafelhasználásának mintegy 70 százaléka fűtés, 10-15 százaléka melegvíz-készítés, míg a maradék 15-20 százalék villamosenergia-fogyasztás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!