Hírek

2009.01.15. 15:10

Aba-Horváth: a roma szervezetek is felelősek a cigányság nehéz helyzetéért

A roma szervezeteket is felelősség terheli a cigány kisebbség nehéz helyzetéért Aba-Horváth István, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés nemzetiségi és etnikai tanácsnoka szerint. Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) képviselője csütörtökön Nyíregyházán beszélt erről egy roma fórumon.

mti

A roma politikus kifejtette: a kisebbségi szervezetek politikailag megosztottak, bal- vagy jobboldali érdekképviseletként hatalmuk átmentésével, vagy hatalomra kerülésükkel foglalkoznak, ahelyett, hogy egységesen, hatékonyan lépnének fel a romákért. Hozzátette: „négyévenként meg lehet mérkőzni a választáson, de másnap már együttműködve, határozott célokat megfogalmazva kellene tenni a cigányság sorsának jobbra fordulásáért, hiszen a helyzet már több mint riasztó”.

Aba-Horváth István az érdekképviseleti tevékenység gátjának nevezte, hogy az elmúlt 20 évben nem került ki a romák közül olyan vezető személyiség, aki „a cigánysághoz lecsúszott magyarokat is meg tudta volna szólítani, hiszen nekik is súlyos gondjaik vannak”. Albert, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat roma képviselője azt állította: a térségben igen feszült a helyzet a cigány társadalomban, hiszen közöttük 95 százalékos arányú a munkanélküliség, egyre több lakás marad közüzemű szolgáltatás nélkül, a beteg romák közül sokan a gyógyszereket sem tudják kiváltani, s az oktatási lehetőségek is egyre jobban beszűkülnek a kisebbség fiataljai számára.

Megjegyezte, Szabolcsban semmit nem érzékelnek abból, hogy elindult a Roma évtized program. Seszták Oszkár, az önkormányzat fideszes elnöke szerint a romák helyzetét tovább rontja a pénzügyi-gazdasági válság, amely még csak  ezután fejti ki kedvezőtlen hatását. Az megyei politikus hatékonyabb kormányzati beavatkozást sürgetett a romák helyzetének javításáért. Bírálta - ahogy fogalmazott - a „szélsőséges csoportokat”, akik - szerinte – „érdekeltek a kisebbség elleni társadalmi viszály szításában”.

Seszták Oszkár kijelentette: „attól, hogy a Magyar Gárda és a Jobbik Magyarországért Mozgalom pártviszályt kelt a többség és a kisebbség között, nem változik a riasztó szociális helyzet”. Balogh Artúr, a nyíregyházi cigány önkormányzat elnöke úgy vélekedett: a romák között félelmet kelt a Magyar Gárda és a Jobbik „masírozgatása”, ezért a kormánynak határozottan fel kellene lépni a törvénytelenséggel szemben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!