Hírek

2009.01.14. 06:42

A világtáncot mindenki érti

A Csillag születik című tehetségkutató műsor nevéhez méltón valóban üstökösként robbant be a hazai szórakoztatóiparba a 4 For Dance táncegyüttes. Egyik tagjuk, Bárány Kristóf elárulta: már nem bánják, hogy nem nyertek.

Dián Tamás

[caption id="" align="aligncenter" width="465"] 4 FOR DANCE: Műsoraink alapvető eleme a humor, ugyanakkor az előadásnak van hagyományőrző jellege is - FOTÓ: RTL KLUB
[/caption]– Sokak szerint önök voltak a Csillag születik című tehetségkutató műsor legnagyobb esélyesei, mégsem nyertek. Túltették már magukat ezen?
– Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem szerettünk volna az első helyen végezni. De mire a döntőig eljutottunk, rájöttünk, hogy a legnagyobb nyeremény már a zsebünkben van: az emberek megismertek minket, s lehetőséget kaptunk, hogy ebből a népszerűségből tovább építhessük az együttes karrierjét. A tehetségkutató óta több száz fellépésünk volt, s olyan rangos események résztvevői voltunk, mint a Budapesti Tavaszi Fesztivál, vagy a Győri Balett fesztiválja. A Művészetek Palotájában pedig már rendszeresen visszatérő fellépők vagyunk.

– Önök néptáncban „mesélnek el” különböző történeteket. Ez milyen műfaj?
– Nehéz meghatározni. Egyszer valaki azt mondta, hogy ha létezik a népzenei alapokra építkező, de populáris eszközöket használó világzene, akkor van világtánc is. Ez a meghatározás nekem nagyon tetszik, hiszen mi sem teszünk mást, mint hogy a néptánc eszközeivel szólunk a mai kor emberéhez.

– Van mondanivalójuk is, vagy csak szórakoztatnak?
– A kettő szerintem elválaszthatatlan. Műsoraink alapvető eleme a humor, ugyanakkor az előadásnak van hagyományőrző jellege is, hiszen a koreográfiánkba a régi idők tánclépéseit mentjük át. Számunkra ez utóbbi is fontos, mivel meggyőződésem, hogy sok olyan ember jön el a fellépéseinkre, aki egy hagyományos néptánc előadást esetleg nem nézne meg.

– Nem zavarja önöket, hogy produkciójuk mindig a pillanatnak szól? Egy énekes hamar összedob egy albumot, míg önök csak a fellépéseiken gyarapíthatják hírnevüket.
– Ez így van, de ne feledje: van egy óriási előnyünk is. Ha egy jól csengő magyar dalt világszerte ismertté akarnak tenni, azt előbb le kell fordítani. A tánc nyelvét viszont mindenki érti. Most is folynak tárgyalások egy amerikai és egy kínai turnéról.

– Megélnek már a táncból?
– Megtehetnénk, hogy csak ezzel foglakozzunk, de valamennyien megtartottuk a „civil” foglalkozásunkat. Sándor és én táncpedagógusok vagyunk, Daninak van egy bútorüzlete, Péter pedig egyetemre jár. Azért van így, mert a szórakoztatóipar eléggé bizonytalan ahhoz, hogy csak erre építsük az egzisztenciánkat.

Névjegy:

Az együttes alapításának éve: 2004

Tagjai: Illés Dániel, Gál Sándor, Enyedi Péter, Bárány Kristóf

Történetük: A négy fiatalember először a Nyírségi Táncegyüttesben találkozott, majd útjaik szétváltak, s megfordultak a Magyar Állami Népi Együttesben és az Experidance Tánctársulatban is. A társulat megalakítása után négy évvel, 2008-ban a Csillag születik című tehetségkutató műsorban a döntőbe jutottak.

Tagjai: Illés Dániel, Gál Sándor, Enyedi Péter, Bárány Kristóf

Történetük: A négy fiatalember először a Nyírségi Táncegyüttesben találkozott, majd útjaik szétváltak, s megfordultak a Magyar Állami Népi Együttesben és az Experidance Tánctársulatban is. A társulat megalakítása után négy évvel, 2008-ban a Csillag születik című tehetségkutató műsorban a döntőbe jutottak. 4 FOR DANCE: Műsoraink alapvető eleme a humor, ugyanakkor az előadásnak van hagyományőrző jellege is - FOTÓ: RTL KLUB 4 FOR DANCE -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!