Hírek

2009.01.29. 14:22

A vidék szerint a költségcsökkentést Budapesten kell kezdeni

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) partner a helyhatósági rendszer átalakításában, de úgy látja, hogy a reformot nem a kis önkormányzatoknál kell kezdeni

BAMA

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) partner a helyhatósági rendszer átalakításában, de úgy látja, hogy a reformot nem a kis önkormányzatoknál kell kezdeni - mondta Gémesi György, a szervezet elnöke csütörtökön Nyíregyházán tartott sajtótájékoztatón.

A MÖSZ mindenben közreműködik, ami az önkormányzatok működését jobbá, ésszerűbbé, aktívabbá és hatékonyabbá teszi, de az autonómia felszámolását elutasítja, s különösen igaz ez a kis települések esetében - közölte a szövetségi vezető, Gödöllő polgármestere.

Kiemelte: azzal, hogy esetleg a kis lélekszámú településeken szüntetnék meg az önkormányzatokat, legfeljebb 5-10 milliárd forintot lehetne megtakarítani, ugyanakkor elveszne a közösségszervező és -megtartó erő, amely jelenleg megakadályozza az érintett falvak elnéptelenedését.

Gémesi György szerint a költségcsökkentést elsősorban a budapesti helyhatóságoknál kellene kezdeni, a fővárosi és a kerületi önkormányzatoknál.

"Ott van mit megtakarítani, nem úgy, mint a kis- és közepes településeken, amit az is mutat, hogy 1.600-nál több az önhibáján kívül nehéz költségvetési helyzetben lévő önkormányzatok száma jelenleg" - hangoztatta. Hozzáfűzte, hogy ez a szám "a gazdasági válság miatt feltételezhetően tovább nő az idén".

A MÖSZ elnöke szerint mindenképpen szükség van az önkormányzati feladatrendszer átalakítására, hiszen - mint hangsúlyozta - a helyhatóságok források nélkül nem képesek ellátni kötelezettségeiket.
Gémesi György kitért arra, hogy a Magyar Önkormányzatok Szövetsége február 24-én tartja közgyűlését. Februárban még egy jelentős tanácskozás lesz: a hónap végén a hét önkormányzati szövetség közös elnökségi ülést tart, hogy egyeztesse a hatékonyabb érdekképviseleti munka kialakítását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!