Hírek

2009.01.26. 07:00

A válság veszélybe sodorja a gyógyítást?

A válság miatt Magyarországon nem csökkennek a gyógyításra fordítható összegek – közölte Kökény Mihály.

AS-network

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A kórházak és szakrendelők jelentős foglalkoztatók, az e területen bekövetkező munkanélküliség családok millióit tenné tönkre.
[/caption]Sok jel mutat arra, hogy a pénzügyi–gazdasági világválság miatt az egészségügy potenciális veszélyben van, félő, hogy csökkennek a felhasználható kiadások – állapították meg Genfben, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) végrehajtó tanácsának kedden záruló ülésén. Kökény Mihály, a parlament egészségügyi bizottságának szocialista elnöke, a tanács tagja a Világgazdaságnak leszögezte: annak ellenére, hogy Magyarországon a GDP 2-3 százalékos csökkenése várható, nem mérséklődnek a gyógyító-ágazat kiadásai. Ilyen tervről legalábbis nincs tudomása.

Etikai kódex készül az orvostoborzásra

A WHO szegényebb tagállamai jogosan igénylik a jóvátételt azokért az orvosokért, akiket a gazdagabb országok a magas fizetésekkel elcsábítanak. Nem pénzbeli megváltásról, hanem például a helyi egészségügyi képzés segítéséről lehet szó. Az orvostoborzásra etikai kódex készül. Hazánkban 2008 első felében 386-an hagyták el az országot, s 1500-2000 doktor hiányzik a kórházakból.

A WHO végrehajtó tanácsa felhívást intéz a tagállamok kormányaihoz, hogy ne csökkentsék az egészségügyi kiadásokat, biztosítsák az ágazat működőképességét. Az emberek egészségének megőrzése és a szociális védelem mellett ennek indokai között szerepel, hogy a kórházak és szakrendelők jelentős foglalkoztatók, az e területen bekövetkező munkanélküliség családok millióit tenné tönkre. A megszorítás kedvezőtlen hatással lenne az egészségügy háttériparára, beszállító szolgáltatóira és az ott foglalkoztatottakra is, a tudományos kutatások megtorpanása miatt pedig sérülne az innováció. A tanács szerint a válság ellenére ezt az ágazatot fejleszteni kell, nem állhatnak le a befektetések.

Az egészségügyön való spórolásnak vannak rejtett emberi következményei is, hiszen a munkanélküliség gyengíti a családi összetartást – mondta az elnök. Ám tény az is, hogy a meglévő pénzekkel az eddiginél is takarékosabban kell bánni. Fejleszteni, korszerűsíteni szükséges az olcsóbban fenntartható ellátásokat, közte az alapellátást, s az ott dolgozóknak – megfelelő tudás birtokában – népegészségügyi kompetenciákkal is kell rendelkezniük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!