Hírek

2008.12.05. 18:19

Ünnepi sztrájkhullám

Alig érkezett meg a pénz a MÁV Cargo eladásából, máris sztrájkolnának a vasutasok, mivel szerintük a vételár egy része őket illeti. Az egész ország tömegközlekedése megbénulhat az ünnepek előtt.

Farkas Károly

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Bárány Balázs (VDSZSZ): Ha nem születik megegyezés, akkor kilenc napon belül sztrájkba lépünk
[/caption]Üresen tátongó pályaudvarok, álló vonatok, dühös utasok, egy vasutassztrájk elkerülhetetlen velejárói. Legutóbb július elején szembesülhettünk azzal, hogy néhány ember képes megbénítani az ország közlekedését, de most éppen karácsony előtt jelentette be a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ), hogy sztrájkba lépnek, ha a vasúti dolgozók nem részesülnek a MÁV Cargo eladásából származó bevételből.

„Ha nem születik megegyezés, akkor kilenc napon belül sztrájkba lépünk” – mondta lapunknak Bárány Balázs, a VDSZSZ alelnöke a vasúttársaság képviselőivel folytatott tegnapi sikertelen egyeztetés után. „Mivel kedden már megérkezett a MÁV számlájára a MÁV Cargo eladásából származó 102 milliárd forint, nem tartjuk teljesíthetetlennek a követeléseinket: 250 ezer forint egyszeri kifizetését a privatizációs bevételből és 10 százalékos kiszervezési pótlékot a leányvállalatokba átkerült vasúti dolgozóknak” – emelte ki a szakszervezeti vezető. „Még folyamatban vannak a tárgyalások, de az álláspontunk nem változott, a szakszervezet követeléseit teljesíthetetlennek tartjuk” – jelentette ki lapunknak Kavalecz Imre a MÁV Zrt. sajtófőnöke.

A BKV, a tanárok és a honvédek is sztrájkolnak

„Ha nem rendeződik a finanszírozás, december 18-án sztrájkba lépünk” – jelentette ki lapunknak Nemes Gábor, a Cinkotai Autóbusz Üzem Szakszervezet elnöke. Közlése szerint az üzemkezdettől délután 13 óráig tervezett sztrájk alatt egyetlen autóbusz sem indulna el a fővárosban, de nem zárta ki, hogy más BKV–s szakszervezetek is csatlakozhatnak a sztrájkhoz. Határozatlan idejű sztrájkot kezdeményezett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is, 2009. január 12-ei kezdettel, a 13. havi bér elmaradása miatt. Az aznapra meghirdetett a teljes közszférára kiterjedő sztrájkhoz pénteken csatlakozott a tízezer aktív katonát tömörítő honvédszakszervezet.

Információink szerint a MÁV dolgozóinak túlnyomó része egyetért a szakszervezet követeléseivel, és a VDSZSZ kilencezres tagságának többsége a sztrájkban részt is vesz majd, ami az egész országban a vasúti közlekedés leállásához vezethet. „A sztrájk pontos idejét még nem ismerjük, ezért azt sem tudjuk még, mely járatokat fogja érinteni” – mondta lapunk kérdésére Balogh–Fazekas Anita, a MÁV-START Zrt. szóvivője. „A sztrájk idején több rendkívüli intézkedést is bevezetünk, megsokszorozzuk a telefonos ügyfélszolgálaton dolgozó munkatársaink számát, hiszen ilyen helyzetekben sokkal több a hívás. Sztrájk idején a nagyobb vidéki és budapesti állomásokon információs munkatársak dolgoznak, akik a helyszínen tájékoztatják az utasokat az aktuális vasúti közlekedési helyzetről. Értesítjük a társszolgáltatókat is, a Volán társaságokat, és a BKV Zrt.-t, és egyeztetünk a vasúti bérletek elfogadásáról ezeknek a szolgáltatóknak a járatain a sztrájk idejére” – emelte ki a szóvivő.


Mit szól hozzá?

[caption id="" align="alignleft" width="110"] Gémesi György
[/caption]Gémesi György, Gödöllő polgármestere
Elfogadhatatlan, hogy csak Budapest önkormányzata kap 30 milliárd forintot a MÁV Cargo eladásából azért, mert a BKV-tól a MÁV átveszi a HÉV-et, amit 1990-ben ingyen kapott meg a főváros. Az lenne a tisztességes, ha Pécs, Kecskemét, Szeged, Miskolc és a többi város is kapna pénzt tömegközlekedésének javításához.”

 

 

[caption id="" align="alignleft" width="110"] Molnár Csaba
[/caption]Molnár Csaba, közlekedési miniszter
„A MÁV Cargo eladásából származó privatizációs bevételt fel lehet használni fejlesztésre, a MÁV adósságának csökkentésére és a BKV fejlesztésére is, meg lehetne szüntetni a két cégnél a párhuzamosságokat, de erről még korai beszélni. A legfontosabb, hogy folytatódjon az elővárosi közlekedés és a biztonsági rendszerek fejlesztése.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!