Hírek

2008.12.15. 14:00

Továbbra sincs megegyezés kormány és közszféra között

Nem hozott előrelépést a kormány és a közszféra szakszervezetei közötti hétfői fővárosi bértárgyalás.

BAMA

Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára a tárgyalásokat követően elmondta: a kormány továbbra is az ajánlja, hogy a jövőre e célra elkülönített 112 milliárd forintos összegből kompenzálják a közszféra dolgozóit a 13. havi bér elmaradása miatt. Hozzátetette: a parlament hétfőn szavazza meg a 2009-es költségvetést, a keretek adottak.

A hétfői megbeszélésről az államtitkár azt mondta, megpróbálták összegezni az eddigi tárgyalások eredményeit, hogy arról tárgyalásközi jelentést, összefoglalót készítsenek. Ez az emlékeztető akár azt is eredményezheti, hogy béke lesz a közszférában, de ennek az esélye azon múlik, a szakszervezeti oldal a "sajátjaitól" kap-e felhatalmazást az eddigi tárgyalási pozícióból  való elmozdulásra - szögezte le Csizmár Gábor.

A két oldal többféle verziót számul közösen, például azt, mekkora lehet az illetményhatár, ha a kompenzációs rendszer nem január 1-től indul. Csizmár Gábor szerint a szakszervezetek készek arra, hogy a különféle változatokat közösen átszámolják, de most még nem tudni, ez milyen eredményt hoz, elkerülhető lesz-e a sztrájk.

A kormány és a közszféra bértárgyalásának következő fordulója csütörtökön délután lesz. A kormányoldal az eddigi tárgyalásokon azt ajánlotta a  közszférának, hogy a 13. havi bér jövő évi elmaradását úgy kompenzálná, hogy bruttó 140 ezer forintos fizetéshatárig mindenki száz százalékos kompenzálásban részesülne, ami 11.500 forint havonta.

Az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság  2009. január 12-től határozatlan idejű általános közszolgálati sztrájkot hirdetett, ezt múlt csütörtökön jelentették be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!