Hírek

2008.12.08. 17:41

Sztrájkhullám előtt az ország

Nem született megegyezés a kormány és a közszolgálati dolgozók egyeztetésén. A felek álláspontja között továbbra is nagy a szakadék. Sztrájk lehet Ferihegyen és a MÁV-nál is.

Boda Veronika – Németh Márk

Nem közeledtek egymáshoz a kieső 13. havi bér jövő évi kompenzálásával kapcsolatos álláspontok a kormány és a közszolgálati dolgozók egyeztetésén. Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára szerint a két oldal ugyan már „jobban érti egymást”, ám mind a kabinet, mind a sztrájkbizottság köti az ebet a karóhoz.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Nem született megegyezés a kormány és a közszolgálati dolgozók egyeztetésén.
[/caption]

A kormány továbbra is csak a bruttó 140 ezer forintos illetményhatárig lenne hajlandó száz százalékban kompenzálni a kieső 13. havi juttatást; az e fölötti jövedelemrészt elbuknák az érintettek. Ráadásul a kompenzációt csak tizenkét egyenlő részletben, havonta kapnák meg a dolgozók. A kormány azzal érvel, hogy a kompenzáció így is 122 milliárd forintot vinne el az államkasszából.

A sztrájkbizottság érvelése szerint viszont a határ túl alacsonyan lenne meghúzva, amit jelez, hogy a munkavállalóknak mindössze 47 százaléka kapná meg az elmaradó 13. havi bérének a teljes összegét, a többiek jövedelemveszteséget szenvednének el. A kormány ajánlatában érdemi változás nem történt – kommentálta az egyeztetést Varga László, a sztrájkbizottság képviselője, Cser Ágnes, az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke pedig úgy vélte: „ennek így semmi értelme”.

Egyezség hiányában tehát továbbra is életben van az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság január 12-ére vonatkozó sztrájkfelhívása. A tárgyalások a jövő hétfőn folytatódnak; a tervek szerint a bérek mellett tovább egyeztetnek majd a foglalkoztatásbiztonság, valamint a munkavállalói és szakszervezeti jogok kérdéseiről is.

Ferihegy: tovább alkudoznak

Nem született megállapodás a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ), illetve a Ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. (BA) között tegnapi megbeszélésen sem. A dolgozók ennek ellenére nem kezdik meg az erre az esetre tervezett általános sztrájkot, ma ugyanis tovább folytatódnak a tárgyalások. Az RDSZSZ pénteken jelentette be: ha három napon belül nem vezetnek eredményre az egyeztetések, megkezdi a sztrájk szervezését.

Havi nettó átlagkereset a közszférában

Közigazgatás, védelem 147 362 (Ft)*

Oktatás 122 790

Egészségügy, szociális ellátás 108 994

Országos átlagkereset 120 106

* Prémium, jutalom, különjuttatás nélkül, január-szeptember

Forrás: KSH

A mintegy 600 tagot, azaz a reptéri munkavállalók egyharmadát tömörítő szakszervezetnek a legfontosabb követelései egy új, három évre szóló kollektív szerződés megkötése, a folyamatban lévő kiszervezések leállítása, a BA üdülőjének visszaszerzése, valamint a rendkívüli munkavégzések 120 százalékos kifizetése három évre visszamenőleg. Azt is követelik, hogy a munkáltató 2010-ig ne bocsásson el munkavállalókat, mivel véleményük szerint a létszámcsökkentések a repülésbiztonságot veszélyeztetik.

„Hasznos volt a mai egyeztetés, pontosan megismertük, hogy mit szeretnének az érdekképviseletek, és ők is pontosan tudják, hogy meddig tudunk elmenni” – így értékelte a tegnapi három és félórás tanácskozást Szollár Domonkos, a BA szóvivője. Elmondta, hogy a mai egyzetetésen már a BA vezérigazgatója is részt fog venni.

MÁV:

Jövő héten a vasutasok is sztrájkba kezdhetnek, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) vezetői ugyanis továbbra sem jutottak megállapodásra a MÁV-társaságok képviselőivel. A VDSZSZ két fő követelése továbbra is az, hogy a MÁV Cargo privatizációs bevételéből minden vasutas számára fizessenek ki nettó 250 ezer forintot, valamint hogy a kiszervezett MÁV-társaságok munkavállalóinak – a 2008-as évre visszamenőleg is – biztosítsanak tízszázalékos többlet-béremelést.

Sigulinszki Tibor, a MÁV szóvivője megerősítette a vasúttársaság korábbi álláspontját, miszerint a MÁV nem tudja teljesíteni a szakszervezeti követeléseket. Hozzátette: minden bizonnyal sztrájk következik emiatt. Azt azonban, hogy ez pontosan hány járatot érint, és hogy hány embernek okoz majd kellemetlenséget, még nem lehet tudni, ugyanis a sztrájk esetén nyújtandó elégséges szolgáltatásról sem sikerült megállapodniuk a feleknek.

Oktatás 122 790

Egészségügy, szociális ellátás 108 994

Országos átlagkereset 120 106

* Prémium, jutalom, különjuttatás nélkül, január-szeptember

Forrás: KSH Nem született megegyezés a kormány és a közszolgálati dolgozók egyeztetésén. Nem született megegyezés a kormány és a közszolgálati dolgozók egyeztetésén. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!