Hírek

2008.12.03. 19:04

Pozsonyi döntés: egyes helynevek magyarul

Kétnyelvűek lesznek a földrajzi megnevezések a szlovákiai kisebbségi tankönyvekben. Robert Fico időközben ismét üzent Gyurcsánynak: elutasította a magyar kormányfő kisebbségeket érintő javaslatait.

Ambrus Vilmos

A pozsonyi parlament kétnapos vita után úgy döntött: a szlovákiai kisebbségi tankönyvekben két nyelven szerepeljenek a földrajzi megnevezések, mégpedig úgy, hogy az első helyen áll majd a kisebbségi megnevezés, azt követi a hivatalos szlovák név. A parlamenti döntés értelmében csak azok a földrajzi megnevezések lesznek kétnyelvűek, amelyek az adott kisebbség körében közismertek és általánosan használtak. Egyelőre nem világos, ki fogja eldönteni, hogy egy adott kisebbség nyelvén mely megnevezések a közismertek és általánosak.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Gyurcsány és Fico Révkomáromban. Nincs összhang.
FOTÓ: DARNAY KATALIN
[/caption]A szavazás hosszas és igen feszült légkörű vita után végül úgy alakult, hogy 125 képviselő közül 109 támogatta a javaslatot, 12 elutasította, négyen pedig tartózkodtak; a koalícióban lévő Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom képviselői szavaztak a törvényjavaslat ellen. Eredetileg a Magyar Koalíció Pártja javasolta a törvénymódosítást. Elképzelésük az volt, hogy a kisebbségeknek szánt tankönyvekben csak a kisebbségi megnevezéseket használják. Robert Fico miniszterelnök pártja, a koalíciót vezető Smer azonban módosító javaslatot nyújtott be, így ezt a változatot fogadta el a parlament.

A köztársasági elnökök is találkoznak

A szlovákiai Érsekújváron találkozik szombaton Sólyom László magyar és Ivan Gasparovic szlovák államfő. Ezzel a miniszterelnökök és a házelnökök találkozója után a köztársasági elnökök megbeszélésére is sor kerül. „A találkozó napirendjén nem olyan témák fognak szerepelni, amelyekben a felek nem értenek egyet, tehát nem a múltbeli sérelmek, hanem a szlovákok és a magyarok jövője, valamint együttműködésük az egységes Európában” – közölte a szlovák elnöki hivatal.

Ugyancsak a szerdai nap magyar vonatkozású szlovákiai fejleménye, hogy Robert Fico mintegy kéthetes hallgatás után bejelentette: elutasítja azokat a javaslatokat, amelyeket Gyurcsány Ferenc tett kettejük november közepi, révkomáromi találkozóján. Gyurcsány egyebek mellett kezdeményezte, hogy mindkét kormány vállaljon garanciát a kisebbségi oktatás és kultúra támogatására, illetve mindkét országban tegyék lehetővé: a kisebbségi oktatási intézmények szabadon használhassák a másik országban kiadott tankönyveket. Utóbbi javaslatról Robert Fico egyenesen azt mondta: Szlovákiában az iskolák csak olyan tankönyveket fognak használni, amelyeket a Szlovák Köztársaság oktatásügyi minisztériuma jóváhagyott vagy ajánlott. Fico szerint országában „a magyar kisebbség jogai biztosítva vannak”.

„A magyar fél hivatalosan még nem kapott tájékoztatást arról, hogy a szlovák miniszterelnök elutasította magyar partnere hatpontos javaslatcsomagját” – mondta szerdán Budai Bernadett kormányszóvivő. Hozzátette: úgy illik, hogy csak azután válaszolnak rá, ha ez megtörténik. Szerdán Komáromban találkozott egymással Szili Katalin magyar és Pavol Paska szlovák parlamenti elnök. A két politikus megegyezett abban, hogy február végéig a két parlament bizottságai egyeztetnek majd a Szlovákia és Magyarország közötti vitás kérdésekről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!