Hírek

2008.12.21. 15:43

Porcos paduc – új (h)alfajt fedeztek fel a Tiszában

A vésettajkú paduc egy új alfaját fedezték fel a kárpátaljai Munkács mellett a Latorca folyóban. A hír a hazai tudóstársadalmat is meglepte, aminek hatására minden eddiginél aprólékosabb kutatásokat terveznek a Felső-Tiszán és mellékfolyóin. A szenzációt keltő halat porcos paducnak keresztelték.

BAMA

A Kárpátaljai Halgazdálkodási Felügyelet egyik munkatársa nemrég a Latorca alsó, Gejőc környéki szakaszán, kutatási célból fogott be keszegféléket, amikor a paduc négy olyan egyedét fedezte fel a hálójában, amelyek jelentős eltérést mutattak a faj törzsalakjához képest – írja a Szabad Föld Online. A halak alapos vizsgálata során bebizonyosodott, hogy a vésettajkú paduc - mely Felső-Tisza, és annak mellékfolyóinak talán leggyakoribb hala – olyan alfaja került elő, amelynek létét a kárpátaljai vizekben eddig nem dokumentálták .

Egyelőre még nem tudták tökéletesen meghatározni az alfajt, de a morfológiai jegyei arra utalnak, hogy a törzsalakétól eltérő a táplálékbázisa. Az alsó ajak közepén például mintegy milliméter magas porcos kinövés található, amely arra utal, hogy a hal kemény páncélú puhatestűeket is össze tud roppantani, és a törzsalaknál hatékonyabban le tudja szedni a kövekre tapadt algákat. Emellett vastagabb a testalkata, eggyel több a farok alatti úszó úszósugarainak és kettővel az oldalvonal-pikkelyeinek a száma. A hír a hazai tudósainkat is meglepte, akik most minden eddiginél aprólékosabb kutatásokat terveznek, hogy a Felső-Tisza és mellékfolyóinak eddig feltáratlan szegmenseit is megismerjék.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!