Hírek

2008.12.23. 13:37

Polgár Tamás elismerte, hogy pártja nyomtattatott ajánlószelvényeket

Polgár Tamás (Tomcat) elismerte kedden, hogy pártja nyomtattatott ajánlószelvényeket, de szerinte a Magyar Szociális Zöld Párt (MSZZP) ezzel nem követett el csalást.

mti

Tomcat, aki a január 11-i időközi országgyűlési választáson az MSZZP színeiben kívánt indulni, budapesti sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy az üres szelvények lemásolása önmagában nem bűncselekmény, csak akkor, ha azt nem a választó tölti ki. Ekkor válik ugyanis okirattá - fogalmazott.
 
Elmondta, tudomása szerint a neki ajánlásokat gyűjtők az érintett választópolgárokkal töltették ki a szelvényeket, így nem követtek el választási csalást, akkor sem, ha ezek a szelvények nem  az Állami Nyomdában készültek. Közölte: azért volt szükség a szelvények nyomtatására, mert sok választónál elkallódnak a papírok. Utalt arra, hogy az ajánlószelvény mintája letölthető a hivatalos internetes választási oldalról is.   

Polgár Tamás nem zárta ki, hogy még indulni tud az időközi választáson, ha a fellebbezését elfogadja a Fővárosi Választási Bizottság. Elmondta: arra kérték a ferencvárosi választási bizottságot, hogy valamennyi, a választáson induló párt ajánlószelvényeit vizsgáltassák meg az Állami Nyomdával, hogy kiderülhessen: más pártoknál is hasonló módszert alkalmaztak. Tomcat szerint volt olyan párt, amelyik 24 óra alatt gyűjtötte össze a szükséges 750 cédulát, ez pedig véleménye szerint fizikai képtelenség.

Polgár Tamás ugyanakkor a Jobbikot vádolta választási csalással. (Novák Előd Jobbik bizottsági delegált volt az, aki a nyomdai vizsgálatot kezdeményezte három pártnál.) Tomcat egy interneten közzétett nyílt levelet mutatott fel, amely szerinte arra enged következetni, hogy a Jobbiknak egy másik párt ajánlószelvényeit is átadták, miután utóbbi szervezetnek nem sikerült összegyűjtenie a  szükséges számú szelvényt.

A zöld párt jelöltje szerint bebizonyosodott, hogy „a 20 éve tartó csalássorozat” alapjaiban kérdőjelezi meg a jelenlegi  választási rendszert, ezért az ajánlási rendszeren mielőbb  változtatni kell.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!