Hírek

2008.12.20. 17:29

Parkot foglalt a cipődobáló családja

Egy bagdadi park elfoglalásával akarja elérni rokonuk szabadlábra helyezését annak az iraki újságírónak a családja, aki cipőit az amerikai elnök felé dobta egy sajtótájékoztatón - mondta szombaton a férfi egyik testvére.

BAMA

„Itt maradunk, amíg el nem engedik, akkor is, ha a katonák megpróbálnak elkergetni minket” - jelentette ki Durgám az-Zaidi, Muntaszir az-Zaidi öt fivérének egyike – olvasható a hirado.hu portálon. Elmondta azt is, hogy a család beszélhetett telefonon az újságíróval, aki néhány zúzódástól eltekintve jól van, s nem igaz, hogy eltört volna a karja.

Muntaszir az-Zaidi, az al-Bagdadíja televízió munkatársa George Bush Irak-politikája miatti tiltakozásként dobta lábbelijeit az elnök felé. „Kutyának” nevezte Busht, aki szerinte irakiak ezreinek a haláláért tehető felelőssé. A lábbelik célt tévesztettek, az elnöknek sikerült elhajolnia előlük. A riporter ellen „állami vezető ellen, hivatalos látogatása alkalmával elkövetett támadás” címén indult eljárás. Ha ezután a bíróság úgy ítéli meg, hogy valóban megtörtént a támadás, akkor öttől tizenöt évig terjedő börtönbüntetést is kaphat. Ha csak támadás kísérletének minősítik az esetet, akkor 1-5 évi börtön fenyegeti az újságírót.

Szombaton újabb tüntetést tartottak Zaidi mellett, ezúttal a jordániai fővárosban Ammánban. A mintegy háromszáz fős tömeg hősként éltette az újságírót és Busht ábrázoló fényképeket égetett el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!