Hírek

2008.12.08. 16:32

Nem kapott többséget a főbíró-jelölt

A 386 képviselő közül 364-en adták le voksukat a legfelsőbb bíróság elnökének megválasztásán hétfőn a parlamentben. Ebből kilenc szavazat érvénytelen volt, 203-an igennel, 152-en nemmel szavaztak.

BAMA

A szabályok értelmében ez nem volt elegendő, hiszen a képviselők kétharmada kellett volna. Havasiné Orbán Máriát, a Győri Ítélőtábla elnökét Sólyom László köztársasági elnök jelölte a posztra, miután korábbi jelöltje, Baka András, a strasbourgi emberi jogi bíróság korábbi magyar bírája májusban nem kapta meg a szükséges mennyiségű szavazatot.

 [caption id="" align="aligncenter" width="460"] Havasiné Orbán Mária nem szerzett többséget a Parlamentben
[/caption]

A Legfelsőbb Bíróság elnökének megválasztásához a jelenleg 385 fős Országgyűlés kétharmadának, 257 képviselőnek a szavazatára lett volna szükség. A Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke, Lomnici Zoltán hatéves mandátuma június végén járt le.

"Alkotmányellenes gondolokodűsmódra utal ez az eljárás" – jelentette ki a szavazás után Sólyom László, köztársasági elnök, aki megerősítette, következő alkalommal is Havasiné Orbán Máriát jelöli a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára.

"Bíró voltam, az is maradok, nem kap szerepet életemben a politika" – mondta a főbíró-jelölt, miután nem kapott többséáget a Parlamentben. A jelölt mosolyogva fogadta a szavazás eredményét, amelyet távozását tapssal kísérték az ellenzéki képviselők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!