Hírek

2008.12.02. 09:35

Nem antigárdát szerveznek a romák

Kovács István, mohácsi roma politikus, megyei önkormányzati képviselő bejelentette, néhány hónapon belül bejegyeztetnek egy olyan egyesületet, amely a polgárőrséghez hasonlóan működne, ám tagjaik romákból állnak majd.

bama.hu

„Szó sincs arról, hogy a Magyar Gárda ellenében szervezkednénk – szögezte le a bama.hu érdeklődésére hétfőn Kovács István –, vagy hogy valamiféle roma gárdát hozunk létre. Nem célunk, hogy bárkivel is összetűzésbe keveredjünk, sőt, éppen ellenkezőleg, a rend fenntartását szeretnénk elősegíteni. Egyenruhánk és karszalagunk sem lesz” – tette hozzá.

Az egyesület alapításának hátteréről a képviselő elmondta, először fél esztendeje vetődött fel benne az ötlet, amikor is az egyik mohácsi iskola környékén roma származású lányok bántalmaztak egy fiatalt. Úgy véli, a romákkal sokkal jobban szót tudnának érteni a szintén romákból álló egyesület tagjai, akik bűnmegelőzési céllal járják majd a tervek szerint az utcákat. „Ha például azt látjuk, hogy éjjel egy gyerek az utcán bóklászik, vagy olyat tesz, amit nem kellene, egyszerűen hazavisszük.”

Kovács István elmondta azt is, jelenleg az egyesület alapszabályának kidolgozásán munkálkodnak, ami a bejegyzés előfeltétele. Az előkészítés során önkormányzati és rendőrségi vezetőkkel is egyeztetni szeretnének. Kifejtette: a szervezet idővel a megyében, sőt az egész országban tevékenykedne, csak Baranyában több százan csatlakozhatnak majd hozzájuk. Mohácson az általunk megkérdezett, roma származású emberek mindannyian hallottak már a szervezkedésről, s többségük szívesen csatlakozna az egyesülethez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!