Hírek

2008.12.09. 17:15

Megtorpant a gazdaság, kilábalás csak 2010-ben

Mindössze 0,7 százalékkal haladta meg a magyar gazdaság teljesítménye a harmadik negyedévben a 2007 hasonló időszakában mért szintet

M. S.

Mindössze 0,7 százalékkal haladta meg a magyar gazdaság teljesítménye a harmadik negyedévben a 2007 hasonló időszakában mért szintet – áll a statisztikai hivatal kedden ismertetett adataiban. Az előző negyedévhez képest pedig még csökkent is a hazai össztermék (0,1 százalékkal). Mivel a negyedik negyedévben még ennél is rosszabbak lesznek a számok, bátran kimondható: a magyar gazdaság recesszióban van – kommentálták lapunknak a statisztikai hivatal jelentését az elemzők.

Rossz hír az is, hogy a gazdaság nagy szektorai körül kizárólag a mezőgazdaság tudott növekedni, igaz, rögtön ötven százalékkal. Ennek jelentőségét azonban nem szabad túlbecsülni, egyrészt mert az agrárium súlya a gazdaságban alig öt százalék, másrészt mert az amúgy nagyszerű eredmény a kedvezőtlen tavalyi, illetve a kedvező idei időjárásnak köszönhető. Az ipar teljesítménye ugyanakkor 2,2 százalékkal mérséklődött éves szinten (az építőiparé 5,5 százalékkal), a szolgáltató szektoré pedig másfél százalékkal.

A jövő év várhatóan még keményebb lesz, a gazdasági válság ugyanis az egész fejlett világot maga alá gyűri. Az óvatosabb jóslatok szerint 2009-ben egy-másfél százalékkal eshet a magyar gazdaság teljesítménye, a borúlátóbb elemzők viszont akár négyszázalékos visszaesést is elképzelhetőnek tartanak. Kilábalásra legkorábban 2010-ben van remény.

Megtorpant a magyar kivitel is: októberben euróban számolva négy százalékkal volt alacsonyabb hazánk exportja, mint a tavalyi tizedik hónapban, forintban számolva pedig két százalékkal. Kivitelünk 6,35 milliárd eurót tett ki. Euróban számolva az import is csökkent, mégpedig két százalékkal, forintban kifejezve viszont nem változott. A kivitel visszaesése egyértelmű jele a mélyülő gazdasági válságnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!