Hírek

2008.12.11. 17:42

Már a házi kedvenceinket is bebiztosíthatjuk

Havi kétezer forint a kutya-macska biztosítás – Ötmillió háziállat él hazánkban

Németh Márk

Mostantól már nem csak saját magunkra, kocsinkra, lakásunkra köthetünk biztosítást, hanem a házi kedvenceinkre is. Kutyákra és macskákra szabott biztosítási terméket vezetett be ugyanis egy Magyarországon újonnan megjelent francia biztosítási társaság. A konstrukció havi két-háromezer forintos díjért cserében fedezetet nyújt a kedvencek érintő, baleset vagy betegség miatt szükségessé vált állatorvosi kiadásokra, akár évi félmillió forintig.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A háziállat váratlanul bekövetkezett balesete vagy betegsége felboríthatja a háztartás teljes költségvetését.
[/caption]

„A háziállat váratlanul bekövetkezett balesete vagy betegsége felboríthatja a háztartás teljes költségvetését. Egy elütött kutyán például általában mellkasi röntgent, hasi ultrahangot, hasüregi feltárást és ortopédiai vizsgálatot is kell végezni, hogy kiderüljön milyen sérüléseket szenvedett. Az autóbaleset után kezelésre szoruló házi kedvenc ellátásának a költsége így elérheti akár a 160 ezer forintot is.” – erősítette meg az állattartók tapasztalatait Ipolyi Tamás, klinikus állatorvos. A hasonló kiadások háromnegyedét állja a biztosító.

„A nyugat-európai országokban már sikeresnek és hasznosnak bizonyultak a kutya-macska biztosítások. Svédországban például az álattulajdonosok 60 százaléka, Nagy-Britanniában 20 százaléka biztosítja a kisállatát” – mondta Francois Maresquier, az April CEE Development magyarországi vezetője. Mivel Magyarországon tartják Európában a legtöbb kisállatot a lakosság számához képest – minden második magyarra jut egy kutya vagy egy macska – itthon is nagy igény lehet az újonnan bevezetett termékre.

Nem olcsó a kutyabaj

A biztosítás megkötésének egyik alapfeltétele a háziállat előzetes orvosi vizsgálata, amelyet az April szerződött állatorvos partnerénél kell elvégezni, és amely ötezer forintba kerül. A másik feltétel, hogy a kedvencek rendelkezzenek az azonosításukat szolgáló mikrocsippel (ennek költsége 2-5 ezer forint).

Biztosítást azokra a kisállatokra lehet kötni, amelyek legalább 3 hónaposak és biztosítás típustól függően legfeljebb 6 évesek, vagy 4 évesek, valamint minden szükséges oltással rendelkeznek. Ha baj történik, akkor a szükséges kezelések, beavatkozások ellenértékét először zsebből kell kifizetniük az ügyfeleknek a cég szerződéses állatorvos partnereinek, majd ezután a biztosító a kórlap és a számlák alapján megtéríti az összeget, a 25 százalékos önrész levonása után.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!