Hírek

2008.12.02. 07:18

Lezárult a kötelezőhajsza

Hétfőn éjféllel lezárult az idei kötelezőbiztosítási kampány – aki eddig nem bontotta fel meglévő szerződését, annak már bizonyosan marad a régi biztosítása. A legtöbb új ügyfelet az Allianz és az újonnan indult Wabard „halászta” novemberben.

Németh Márk

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Jövőre átlagosan 32 ezer forintot kell évente fizetnük azoknak az autósoknak, akik a mostani kampány során biztosítót váltottak - FOTÓ: AS
[/caption]Vége az idei kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb-) kampánynak. Hétfőn éjfélig lehetett felmondani a meglévő kötelezőbiztosítást, és új szerződést kötni. Ezt az eddigi adatok alapján született becslések szerint nagyjából 700-800 ezren tették meg, így már szinte biztos, hogy az idén többen váltanak biztosítást, mint tavaly (akkor 600-650 ezren kötöttek új szerződést). És váltani idén is érdemes volt, hiszen az esetek 85 százalékában találtak a meglévőjüknél kedvezőbb ajánlatot az ügyfelek. „Éves szinten átlagosan 16 ezer forintot takarítottak meg az idei kampányban azok az ügyfelek, akik új kötelezőt kötöttek” – mondta lapunknak Haraszti Zsolt, a Netrisk ügyvezetője.

Talán a gazdasági válság miatt is, a korábbiakhoz képest még árérzékenyebbek lettek a magyar autósok, legalábbis a tekintetben, hogy már éves szinten négy-ötezer forintnyi megtakarításért is lecserélték meglévő biztosításukat. „Két évvel ezelőtt tízezer, tavaly pedig hétezer forint volt az a lehetséges megtakarítás, amely felett már rávették magukat az emberek a kötelezőváltási procedúrára” – mondta korábban lapunknak Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) elnöke.

A novemberi kampány számokban

Összes autós: 2,6 millió

Váltók száma: 7-800 ezer

Átlagos megtakarítás: 15-16 ezer forint

Átlagos éves biztosítási díj a váltóknál: 30-32 ezer forint

Váltási hajlandóság: már átlagosan négy-ötezer forintért lecserélik a meglévő kötelezőjüket az autósok

A spórolásból a biztosítójukhoz évek óta hűséges autósok is kivették a részüket, mert elegük lett abból, hogy a társaságok csak az új ügyfeleknek kínálnak óriási kedvezményeket. Ennek eredményeképpen százezres nagyságrendűvé vált a szerződésüket ugyanannál a biztosítónál felmondó és újrakötő ügyfelek száma. A piaci adatok szerint az összes váltás 25-30 százalékát is kitehették az újrakötések.

Jövőre átlagosan 32 ezer forintot kell évente fizetnük azoknak az autósoknak, akik a mostani kampány során váltottak. Ez az összeg az elmúlt években folyamatosan csökkent, jövőre azonban megállhat ez az ügyfelekre nézve kedvező folyamat. „További jelentős csökkenést ugyanis már nem bírnának el a társaságok” – válaszolta kérdésünkre Gergely Betrix, a Biztosítás.hu marketingvezetője.

A szakértők szerint ezért nem is várható, hogy jövőre még több autós váltson biztosítást. „Az elmúlt években a mintegy 2,6 milliór autós magánszemélyből mintegy másfél-kétmillióan váltottak olcsóbb biztosításra, így szép lassan minden autós jó helyre kerül” – véli Gergely Beatrix. Aki jövőre szeretne „jó helyre” kerülni, és már felmondta idei kötelezőjét, december 31-ig köthet új szerződést.

A piacvezető és a magyar újonc tarolt

Az idei kötelezőkampány két legnagyobb nyertese minden kétséget kizárva – és némi meglepetésre – a piacvezető Allianz, illetve az újonnan megjelent, magyar tulajdonú Wabard. Előbbi az új szerződések 31 százalékát kötötte, utóbbit pedig a kötelezőt váltók 15 százaléka választotta – derül ki a piacvezető Netrisk.hu portál adataiból. A felmondott és megkötött szerződéseket együttesen mérlegelve ugyanakkor a legnagyobb ügyfélszám-növekedést a Wabard könyvelheti el. A legnagyobb vesztes a K&H Biztosító, amely az összes felmondott szerződés tíz, az újonnan kötötteknek viszont csupán két százalékát tudhatja a magáénak, de a nagy vesztesek kötött van a TIR is, amely új ügyfelet gyakorlatilag nem tudott szerezni. Ügyfeleinek számát így összességében csupán három biztosító tudta növelni: az Allianz, a Wabard és a Genertel.

Váltók száma: 7-800 ezer

Átlagos megtakarítás: 15-16 ezer forint

Átlagos éves biztosítási díj a váltóknál: 30-32 ezer forint

Váltási hajlandóság: már átlagosan négy-ötezer forintért lecserélik a meglévő kötelezőjüket az autósok Biztosítás Jövőre átlagosan 32 ezer forintot kell évente fizetnük azoknak az autósoknak, akik a mostani kampány során biztosítót váltottak - FOTÓ: AS Biztosítóváltás -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!