Hírek

2008.12.08. 12:27

Lesz elég pénz hajléktalan-ellátásra

A téli hónapokban, novembertől márciusig, több mint 140 millió forint plusz forrás áll rendelkezésre a hajléktalanok ellátására - közölte Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón hétfőn.

BAMA

Az államtitkár hozzátette: az összesen 144 millióból a Közép-magyarországi régiónak közel 75 millió, a többi régiónak pedig mintegy 69 millió forint jut. Az államtitkár elmondta: a szaktárca a téli ellátás kiegészítő szolgáltatásai között plusz 35,5 millió forintot fordít a krízisautók működtetésére, étkeztetésre pedig 49, 5 millió forintot. Ebből az összegből Budapesten napi 1400 adag, vidéken pedig napi 2 ezer 547 adag élelmet finanszíroznak.

Télen a betegszobai ellátásra 36,8 millió forintot fordítunk, ez Budapesten 65, vidékén 66 férőhelyet jelent - jelentette ki Korózs Lajos. Kiemelte: a krízisférőhely-finanszírozás 8,8 millió forintjából 77 férőhelyet alakítanak ki vidéken. Budapesten és Pest megyében a nappali melegedők hétvégi nyitva tartására 11 millió forintot, a téli ellátás-kiegészítőkre pedig 2,6 millió forintot fordít az állam - mondta az államtitkár.

Korózs Lajos kiemelte, hogy a hajléktalanok ellátását segítő két közalapítvány pályázati úton a téli költségeik fedezésére összesen  421 millió forintos központi támogatást kap. A Hajléktalanokért Közalapítvány így 191 millió forinthoz, az Összefogás a Budapesti Lakástalanokért és Hajléktalan Emberekért Közalapítvány pedig 230 millió forinthoz jut. A nappali melegedőkben 5 ezer, az éjjeli menedékeken és átmeneti szállókon 6 ezer 500, a tartósan bentlakó intézményekben 800 férőhely áll a hajléktalanok rendelkezésére - mondta az államtitkár. Hozzátette: ezeknek a száma télen 1000-1200 férőhellyel nő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!