Hírek

2008.12.21. 12:01

Gyurcsány és Szili a hanukára emlékezett

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin házelnök is megemlékezett vasárnap a hanuka ünnepéről.

mti

„A hanuka az önazonosság megőrzésének, a közösség megmaradásának és a jövőbe vetett hit és remény megélésének ünnepe. Érték, mely egyformán fontos isten teremtményeinek, minden embernek” - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc az MTI-hez eljuttatott közleményében. A miniszterelnök kiemelte, hogy a hanuka fényei mindenki számára egyértelművé teszik a különbözőség és a sokszínűség értékeit, s ez az egész emberiség gyarapodását szolgálja. Szili Katalin szerint a gyertyák lángja ősi üzenetet hordoz az emberiség számára. „A Hanuka a világ zsidósága számára különleges ünnep: a fény ünnepe, hitvallás abban, hogy a fény legyőzi a sötétséget, a jó a gonoszságot, s abban, hogy a rossz után jó jön” - írta a házelnök közleményében.

Hanuka ünnepe annak az időszaknak állít emléket, amikor a görög uralom a zsidó népet a vallása miatt üldözte. Miután a zsidók leverték az elnyomó hatalmat, és szentélyüket megtisztították, újra felszentelték a jeruzsálemi templomot. A mécseseket meggyújtották. Ezt az írások szerint isteni csoda övezte: a rendelkezésre álló egy napi olaj nyolc napig égett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!