Hírek

2008.12.20. 14:09

Fiktív fogászati kezelések Baranyában?

A megyei egészségbiztosítási pénztár által megszólított betegek nyilatkozatai szerint több ezer, valójában el sem végzett fogászati beavatkozást is elszámoltak egyes baranyai fogorvosok - olvasható a bama.hu internetes portálon.

bama.hu

Lakossági észrevételek nyomán indított vizsgálatot a megyei egészségbiztosítási pénztár, hogy meggyőződjenek arról: a fogorvosok valóban elvégezték-e azokat a beavatkozásokat, amelyeket elszámoltak az egészségbiztosító felé. A vizsgálat, eddigi, meghökkentő tapasztalatairól dr. Sebestyén Andor, a megyei egészségbiztosítási pénztár igazgatóhelyettese tájékoztatta a Dunántúli Naplót.

Elmondta, három fogorvosi szolgáltató (a pénztár nem közölheti az érintettek nevét) közel ezer betegét levélben arról kérdezték, igénybe vették-e az orvosaik által elszámolt kezeléseket. Közel hatszázan válaszoltak, akik közül több, mint százan arról számoltak be, hogy nem is jártak az adott időpontokban a vizsgált fogorvosnál. Az egészségbiztosító szakemberei az így nyilatkozókat személyesen is felkeresték, és az elmúlt évekre vonatkozóan kérdezték őket. Sebestyén Andor elmondta, hogy a válaszolók között érintetlen ép fogazatú, illetve évek óta alsó-felső műfogsorral élő személy is szerepelt. Náluk szóba sem jöhetett a tömés, vagy a húzás.

Mindez az OEP-nek jelentett, és kifizetett fogászati beavatkozások valódiságát kérdőjelezi meg. Az igazgatóhelyettes kifejtette, hogy a nyilatkozatok alapján 111 páciensnél 1021 alkalommal, 2566 el nem végzett fogászati beavatkozásról van szó, amelyekért az egészségbiztosítási pénztár több millió forintot fizetett ki az orvosoknak. Sebestyén Andor hozzátette azt is, az egészségbiztosító az orvosi dokumentáció függvényében, szükség esetén a társhatóságokat is bevonja a további vizsgálatokba, amely végeztével akár rendőrségi feljelentést is tehetnek.

Dr. Mérei Eszter, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának titkára érdeklődésünkre úgy fogalmazott, meggyőződése, hogy kollégái többsége tisztességes, így vélhetően csak adminisztrációs hibákról lehet szó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!