Hírek

2008.12.10. 10:08

Csökkentett üzemmódban a Ferihegyi repülőtér

Bizonytalanná vált a Ferihegyi repülőtér működése - ezekkel a szavakkal jellemezte Szollár Domokos, a Budapest Airport (BA) szóvivője, a Ferihegyen kialakult helyzetet. A repülőtéren a sztrájk következtében rengeteg utas várakozik. A járatok közül mindössze néhány indul csak el, a Malév meghatározatlan ideig törölte járatait. A szakszervezetek és a BA vezetésének tárgyalása eredménytelenül végződött.

Ambrus Vilmos

Utasfelvételre jelentkeznek a Clickair barcelonai járatára várakozók a Ferihegyi repülőtér 2A terminálján. Bár beszállókártyájukat megkapják, és feladják poggyászukat is, egyáltalán nem biztos, hogy a gépre is feljutnak. Az egész repülőtéri sztrájk alfája és omegája ugyanis az utasbiztonsági rendszer, vagyis az ellenőrzés. Mindez azt jelenti, hogy ha már az utasok rendelkeznek beszállókártyával, át kell esniük a biztonsági ellenőrzésen.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] 5 járat még időben elindult a Ferihegyi repülőtérről szerdán reggel, a többit illetően a Malév szerda délelőtt minden járatát törölte.
[/caption]Ez azonban a 2A terminálon egyáltalán nem működik, a 2B-n is csak egy-két folyosót nyitnak meg. Így a barcelonai járat utasai a 2A terminálról kénytelenek átmenni a 2B-re, ahová csomagjaikat is átviszik, és ha szerencséjük van, túljutnak az egyik éppen üzemelő biztonsági folyosón, és felszállhatnak a gépre. Előfordulhat azonban, hogy egy beszállókártyával rendelkező utas nem esik át az ellenőrzésen, tehát nem éri el járatát. Ez a példa is azt mutatja, teljesen esetleges, hogy valaki el tud-e indulni a gépével vagy sem.

A Ferihegyi repülőtérről különben is kevés járat száll csak fel a déli órákban. Mintegy egyórás késéssel indul el a Delta Airlines New York-i járata, több mint hétórás késéssel szállhat csak fel egy Párizsba tartó gép. A Malév járatai egyelőre nem indulnak, így hiába jöttek ki a repülőtérre azok, akik például Londonba, Szófiába, Kijevbe vagy Bukarestbe utaznának. A két terminálon most nagyon sok ember várakozik, sorok kígyóznak a Lufthansa, az Air France, a KLM és a Malév irodái előtt. Sok külföldi utas nem is érti, mi történik, mert a sztrájkról tájékoztató magyar és angol nyelvű feliratokat alig lehet észrevenni a két terminál bejáratánál. Szollár Domokos tájékoztatása szerint a BA azt kérte a sztrájkot meghirdető szakszervezetektől, függesszék fel a munkabeszüntetést, és abban az esetben tárgyalhatnak a kollektív szerződésről.

„Ez Magyarország reptere, működnie kell minden körülmények között” - tette hozzá a szóvivő, aki ugyanakkor úgy is fogalmazott: a sztrájkkal bizonytalanná vált a reptér működése. Szollár Domokos elmondta, bíznak abban, hogy a következő műszak dolgozói már felveszik a munkát. Németh Krisztina, a Malév szóvivője lapunk kérdésére úgy tájékoztatott, a légitársaság mára kiírt 90 járatából 14 indult el a reggeli órákban, a többit egyelőre meghatározatlan időre törölték. A szóvivő hozzátette azonban, a Malév alkalmazottai készen állnak arra, hogy a reptér normális üzemelése esetén felszálljanak a légitársaság gépei.

Ambrus Vilmos 5 járat még időben elindult a Ferihegyi repülőtérről szerdán reggel, a többit illetően a Malév szerda délelőtt minden járatát törölte. 5 járat még időben elindult a Ferihegyi repülőtérről szerdán reggel, a többit illetően a Malév szerda délelőtt minden járatát törölte. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!