Hírek

2008.12.11. 15:05

Csillagszóró II.: eddig 420 millió bírságot szabtak ki

November 20. és december 6. között a hatóságok szakemberei több mint 11 ezer ellenőrzést hajtottak végre a Csillagszóró II. fogyasztóvédelmi ellenőrzési program keretében. Ennek során 2 ezer 275 esetben 420 millió forint bírságot szabtak ki a jogsértő vállalkozásokra.

mti

Kondorosi Ferenc az új rend és szabadság kormánybiztosa elmondta: a bírságok mellett közel 470 millió forint értékben szoftvereket, 16 millió forint értékben ruhákat és cipőket, 10 millió forint értékben CD-ket és DVD-ket foglaltak le a hatóságok szakemberei. Emellett közel 25 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból. A kiosztott sajtóanyagból az is kiderül, hogy a program során -  amely kilenc hatóság közreműködésével kezdődött meg - 28 üzletet  zártak be, 15 vállalkozás tevékenységét függesztették fel és több mint 300 esetben megtiltották különböző munkaeszközök használatát.

Kondorosi Ferenc kitért arra, hogy több száz autóbuszt és közel száz autóbontót is megvizsgáltak. Hangsúlyozta: a program „kommandó jellege átalakult, az együttműködő érdekképviseleti szervekkel a partnerség jegyében dolgoznak a hatóságok”. A kormánybiztos azt mondta, hogy sokszor maguk az ellenőrzöttek kérték a vizsgálatot, és kiemelte, hogy egyre több esetben jellemző a számlaadás. Kondorosi Ferenc felhívta a figyelmet az új kihívásokra is. Ezek között említette az étrend-kiegészítők hamisítását és az élelmiszerbűnözést.

Kitért arra, hogy a világgazdasági válság okozta helyzet azt követeli a hatóságoktól, hogy körültekintően és méltányosan járjanak el. Közölte: eddig egyetlen esetben, a józsefvárosi piac egyik ellenőrzésén történt hivatalos személy elleni erőszak. A kormánybiztos elmondta, hogy a január 4-ig tartó akció során, a következő időszakban fokozott figyelmet fordítanak az idősekre és  a fiatalokra, az utazásszervezőkre, az elektronikus kereskedelemre, a gyógyszer- és élelmiszerhamisításokra, illetve a fogyasztói áruhitelekre. Az akciósorozat január 4-ig tart.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!