Hírek

2008.12.07. 18:00

Az MSZP-rakció megakadályozhatja, az új főbíró megválasztását

A szocialisták lelkiismereti szavazást rendelnek el a parlamentben a Legfelsőbb Bíróság új elnökéről szóló hétfői választáson.

BAMA

A szocialisták lelkiismereti szavazást rendelnek el a parlamentben a Legfelsőbb Bíróság új elnökéről szóló hétfői választáson. Ez szakértők szerint azt jelenti, hogy az államfő jelöltje várhatóan nem kapja meg a szükséges kétharmados többséget.  Bárándy Gergely szocialista képviselő korábban azt mondta: Havasiné Orbán Mária túl gyors tempóban akarja megvalósítani az egyébként szükséges igazságszolgáltatási reformokat.
 "Nehéz idő jár, ezt vállalni kell, mondani, ami fáj, és nem azt, ami illik" - olvasható a shakespeare-i gondolat a meghallgatás interneten közzétett jegyzőkönyvében, Havasiné hitvallásaként.

A Fidesz-frakció vezetése azt javasolja a képviselőcsoportnak, hogy a Legfelsőbb Bíróság elnöki tisztségére jelölt Havasiné Orbán Mária megválasztását igen szavazatukkal támogassák – tudatta Navracsics Tibor frakcióvezető.

Korábban a Szabad Demokraták Szövetsége is bejelentette, támogatják a köztársasági elnök jelöltjét, s a héten az is eldőlt, hogy az Országos Igazságszolgáltatási Tanács is a jelölt mellé állt.

Havasiné Orbán Mária, a Győri Ítélőtábla elnöke, Sólyom László köztársasági elnök második jelöltje a posztra. Az országgyűlés korábban ugyanis nem támogatta Baka Andrást, akit az elnök először jelölt meg. A főbíróválasztásra azért van szükség, mert Lomnici Zoltán megbízatása, hat év után, a nyáron lejárt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!