Hírek

2008.12.15. 11:17

Afganisztánban nem dobálták meg Busht

Az afgán újságírók nem követték iraki kollégájuk példáját, és nem dobálták meg hétfőn lábbelijükkel George Bush amerikai elnököt kabuli sajtótájékoztatóján, bár biztatást kaptak erre egymástól.

BAMA

Közvetlenül George Bush és Hamid Karzai afgán elnök sajtótájékoztatója előtt az elnöki hivatalban várakozó újságíróknak bőven volt idejük arra, hogy megtárgyalják az előző nap Bagdadban történt esetet, amikor egy iraki újságíró levette mindkét cipőjét, és megdobálta velük George Busht, kutyának nevezve az amerikai elnököt, és felelőssé téve őt irakiak ezreinek haláláért.

Egyes afgán újságírók - akik hétről-hétre találkoznak egymással az elnöki palotában tartott sajtótájékoztatókon - viccelődve próbálták rávenni egyik kollégájukat arra, hogy kövesse a dobálózó bagdadi riporter példáját. A sajtótájékoztatót végül nem zavarták meg repülő lábbelik, bár az elnöki hivatal tisztségviselői szemlátomást aggódtak amiatt, hogy a sajtó képviselői esetleg nem tanúsítanak kellő tiszteletet az amerikai elnök iránt.

Karzai helyettes szóvivője, Szajmak Hervai arra kérte az afgán újságírókat, hogy "őexcellenciájának" szólítsák Busht, jóllehet ez nem bevett szokás az amerikai elnökök esetében. Miközben az egyik afgán újságíró eleget tett a kérésnek, egy másik ismert tévériporter - aki vitatta Hervai kérésének helyénvalóságát - a megszokott módon fordult a sajtótájékoztatón az amerikai elnökhöz: "Bush elnök úrhoz van egy kérdésem."

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!