Hírek

2008.11.02. 18:47

Honvédség – katasztrófa esetére is

A közutak építőivel, üzemeltetőivel, valamint a katonai légi kutató-mentők katasztrófa esetén történő bevetésével is foglalkozik az a módosító javaslat, amit pénteken nyújtott be a parlamentnek Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter.

europress

A jelenlegi szabályok alapján nem egyértelmű, hogy a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt.-nek mikor van kötelezettsége az utak karbantartása és felújítása terén. Ha a módosítást elfogadják, úgy csak az új építésnél minősül majd építtetőnek a NIF Zrt.-t.

Mindezek mellett a jelenlegi szabályok felsorolják, hogy mely folyókon, tavakon milyen szervezetek, illetve kik közlekedhetnek motoros hajóval. Nemrég világossá vált, hogy a felsorolásból hiányoznak a Magyar Honvédség azon hajói, amelyek alkalmasak a második világháborúban a vizekbe került, s csak most fellelt robbanóanyagok hatástalanítására. A módosítással ezek a járművek is bekerülnek a felsorolásba.

Az új tervezettel a Magyar Honvédség által fenntartott légi kutató-mentő szolgálat működési területét is kibővítenék, miután annak speciális felszerelése és kiképzett tagjai a természeti katasztrófáknál is bevethetők lennének.

Ezek is érdekelhetik