Hírek

2008.08.16. 15:54

Új időszámítás a BKV-nál

Némi túlzással történelmi fordulóponthoz érkezett a BKV menetrendje. A közlekedési vállalat most reagálja le az elmúlt 15-20 évben történt változásokat. Jobb későn, mint soha.

Vég Márton

Augusztustól fokozatosan átalakul Budapest tömegközlekedése, a BKV-járatok többségénél kisebb-nagyobb változásra kell számítani. Útvonalakat vonnak össze, járatokat ritkítanak vagy alakítják át a menetrendjüket, átszámozzák a buszokat vagy másfelé terelik őket. A BKV új menetrendjét két ütemben, augusztus 21-től és szeptember 6-tól vezetik be. A mostani lépésre az elmúlt 15-20 évben történt változások adnak okot, például új bevásárlóközpontok és iskolabezárások.

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] Némi túlzással történelmi fordulóponthoz érkezett a BKV menetrendje. A közlekedési vállalat most reagálja le az elmúlt 15-20 évben történt változásokat.
[/caption]

Fontos változás, hogy ezentúl a gyorsbuszokat nem piros színnel vagy bekeretezett számmal fogják jelezni, hanem a járatszám utáni E betűvel. A járatszámok azért is változnak jelentősen, mert egységesítik a villamosok, buszok, trolik számozását – vagyis egy járatszám csak egyszer fordulhat elő. Az új paraméterkönyv kidolgozói igyekeztek több buszjáratot összekötni, hogy átszállás nélkül távoli helyekre is el lehessen jutni. Például az 5-ös autóbusszal a Pasaréttől egészen Rákospalotáig lehet utazni. A BKV szerint a menetrendek összehangolása miatt kevesebbet kell majd várni az átszállásra, ez a szabály a metrókra is igaz. Így a Deák téren kevesebb időt kell majd metróvárással tölteniük az utasoknak.

Takarékoskodni pedig úgy próbál a BKV, hogy a kis forgalmú időszakokban háromkocsis villamosok helyett kétkocsis villamosok járnak majd. Szeptembertől a metrók üzemideje hosszabbodik: az első egyes és kettes metró fél öt körül indul majd, és mindhárom metró fél tizenkettő körül közlekedik utoljára. A 4-es és 6-os villamos esténként tizenöt perc helyett tíz percenként jár majd, viszont a 4-es villamos csak fél tizenegyig jár, után már csak 6-ossal lehet közlekedni. Az 56-os villamos a Szabadság híd átadása után már csak a Móricz Zsigmond körtérig szállít majd utasokat Hűvösvölgyből. Ugyanekkor újra elindul a korábban már működő 47-es villamos, amely a tájékoztató szerint sűrűn fog járni.

Demszky Gábor főpolgármester május legvégén írta alá a hosszas viták után kialakított paraméterkönyvet, amely a tiltakozások hatására jelentősen felpuhult. Ennek ellenére több kerületben is lakossági demonstrációkat szerveznek. A mostani változatban a teljesítménycsökkentés mértéke összesen kétszázalékos, a BKV évente 1,1 milliárdos megtakarítást remél.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!