Hírek

2008.08.30. 06:42

Tovább is lehet hordani az aprót a postára

Meghosszabbította a Magyar Posta az egy- és kétforintosok beváltásának idejét: a postákon augusztus 31-e után is könnyített feltételekkel lehet beváltani a forgalomból kivont fizetőeszközöket.

H. M.

A jegybank kérésére eredetileg csak vasárnapig lehetett volna a postákon visszaváltani a fél évvel ezelőtt bevont aprókat, ám a posta tapasztalata szerint az elmúlt hat hónap nem volt erre elegendő. A szakemberek szerint eddig a magyar egy- és kétforintos állomány mintegy egyharmadát váltották csak be, így még jelentős érmekészlet van az embereknél.

Túlteljesítettük az átlagot

Eddig 164 millió darab egyforintos, és 196 millió darab kétforintos érme került vissza a Magyar Nemzeti Bankhoz – tudtuk meg az intézet sajtóosztályától. Ez azt jelenti, hogy az összes egyforintos érme 16, míg a kétforintos érmék 22 százaléka vándorolt vissza a bankhoz. A szakemberek az eddigi gyakorlat alapján mindössze tíz százalékos visszaváltási aránnyal számoltak. A Magyar Nemzeti Banknál 2013-ig lehet beváltani a fölöslegessé vált aprópénzt.

Bár a határidők kitolódtak, a visszaváltás körülményei nem változtak a postahivatalokban, hiszen továbbra sem kell berollnizva, leszámolva behordani az aprópénzt, elég csupán egy átlátszó tasakba leméretni. Az egyforintosokból legfeljebb háromszáz, a kétforintosokból pedig kétszáz darab ömleszthető egy átlátszó tasakba. Ez nagyjából fél kilogrammnak felel meg. Egy mellékelt papírlapon azonban érdemes feltüntetni az érmék pontos darabszámát, illetve azok értékét. Azok, akik nem szeretnének számolgatni, kénytelenek hinni a mérleg kijelzőjének.

A kapott eredményből a tasak súlya miatt öt grammot vonnak le, és elosztják a Magyar Nemzeti Bank által közölt hivatalos érmesúlyokkal. Az egyforintos érme 2,05, a kétforintos 3,4 grammot nyom. Amennyiben a posta számítása mindössze két darabbal tér el a felírtaktól, nem vitatja az ügyfél igazát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!