Hírek

2008.08.16. 15:16

Szekeres Imre megnézte a a gépet

Szekeres Imre honvédelmi miniszter a kecskeméti repülőnapon bemutató repülést végző C-17-es óriás szállítógép fedélzetére látogatott szombaton.

MTI

A miniszter a gép fedélzetén az MTI-nek elmondta, hogy az év végétől három, magyar felségjellel ellátott új Boeing C-17 Globemaster III. típusú óriás szállítógép fog Pápán állomásozni Magyarország és tizennégy NATO-tagállam, valamint Svédország és Finnország szállítási feladatainak elvégzésére.

Magyarország évente ötven órára veszi bérbe a szállítógépet, az üzemeltetési költségekhez ennek arányában, 1,5 - 2 milliárd forinttal járul hozzá, amely az éves fenntartási költségek 2 százaléka - fűzte hozzá Szekeres Imre.

A miniszter hangsúlyozta: ez gazdaságos az ország számára, mert az ország nagy távolságú szállítási igényeit megoldja a gép, és nem kell fenntartani nagy szállítógépeket.

A gép bemutató repülése nagy tetszést váltott ki a X. nemzetközi repülőnap nézői között, mert a C-17 halk, búgó hangjával, méltóságteljesen végezte a manővereket.

A C-17 külső méretei lenyűgözőek: a törzs hossza 53 méter, a szárnyak fesztávolsága 51,75 méter, míg a vízszintes vezérsík legmagasabb pontja 16,79 méter, ami megközelítőleg egy ötemeletes ház magasságával egyenlő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!