Hírek

2008.08.20. 16:34

Százötven halottja is lehet a madridi repülőgép-katasztrófának

A 150-et is elérheti a madridi repülőgép-szerencsétlenség halálos áldozatainak a száma – jelentette a Reuters brit hírügynökség a spanyol mentőszolgálatra hivatkozva.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Helikopterrel is oltják a lángokat a madridi reptéren - fotó: AFP
[/caption] Felszállás közben csúszott ki a leszálló pályáról egy spanyol utasszállító repülőgép Madrid nemzetközi repülőterén. Az El Mundo újság internetes honlapja úgy tudja, a gép fedélzetén 166 utas és 9 főnyi személyzet tartózkodott. A legutóbbi hivatalos veszteségadat 90 halottról szólt. A Barajas repülőteret lezárták.

Az Abc tudósítója azt közölte, hogy több mint másfél órás lángolás után fél öt körül a reptéri és a madridi tűzoltóknak végül sikerült eloltaniuk a kettétört és kigyulladt gépet. Az El Mundo a legfrissebb adatok szerint úgy tudja, hogy csak 28 válságos állapotba került személy élte túl a szerencsétlenséget, és egyikük már életét is vesztette nem sokkal kórházba szállítása után. A hírek szerint hozzátartozók fogadására is felkészült a repülőtér, akikkel különteremben már pszichológusok foglalkoznak és rövid időn belül népes, 230 fős egészségügyi személyzet érkezett a repülőtérre, hogy ellássa a sérülteket.

A mentés az este még folyt; a sérülteket különböző kórházakba szállították, ezért nem lehetett még összesíteni az adatokat. A repülőtér közelében bonctermeket rendeztek be, és megpróbálják azonosítani az összeégett holttesteket.

A gép Madridból a Kanári-szigetekre, Las Palmasba indult. A BBC által idézett jelentés szerint kigyulladt a gép bal oldali motorja. A baleset helyszínén jelenleg is sűrű füstoszlopot látni. A madridi magyar konzulátus még nem kapta meg az utaslistát, így nem tudni, volt-e magyar a gépen.

Félárbocra eresztik a spanyol zászlót Pekingben

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság azt kérte a pekingi játékok szervezőbizottságától, hogy a spanyol részvétellel zajló csütörtöki versenyek mindegyike előtt tartsanak egyperces gyászszünetet a szerdai, madridi repülőgép-szerencsétlenség áldozatainak emlékére. A tragédia miatt az olimpiai faluban félárbocra eresztik a spanyol nemzeti lobogót.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!