Hírek

2008.08.26. 17:52

Ötszáz iskola tatarozására van pénz

Az iskolafelújítási programra az eredetileg tervezett 55 milliárd forint helyett 75 milliárd forintot oszt szét a kormány 253 pályázó között

V.M.

„Az iskolafelújítási programra az eredetileg tervezett 55 milliárd forint helyett 75 milliárd forintot osztunk szét 253 pályázó között” – jelentette be Bajnai Gordon. A nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter szerint rendkívül szigorú szempontokat érvényesítettek az iskolafelújítási pályázatok elbírálásakor, például a kérelmet benyújtókat a helyszínen is ellenőrizték. Figyelembe vették, hogy lesz-e elegendő diák az elkövetkező öt évben, de az is szempont volt, hogy a leghátrányosabb térségektől ne szívják el a fejlettebbek a forrásokat. Tudni kell, hogy Magyarországon az iskolaépületek több mint 40 százaléka 1945 előtt épült.

„Az elmúlt években pedagógusokat bocsátottak el, iskolákat zárnak be és szinte mindenért fizetni kell, amiért eddig nem kellett” – Zsigó Róbert. A fideszes politikus emlékeztetett: sokszor ígért már milliárdokat a kormány, például korábban Hiller István 100 milliárdról beszélt. Vagyis eltűnt 20 milliárd forint. Zsigó szerint kérdéses, hogy a most nyertesnek nyilvánított ötszáz telephely mellett mi lesz a többiekkel, amelyek szinte már a közüzemi számlákat sem tudják kifizetni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!