Hírek

2008.08.24. 05:24

Oliver Stone Bush-filmmel provokálja a republikánusokat

A republikánus szimpatizánsok már most háborognak Oliver Stone, a Szakasz, a JFK és a World Trade Center című filmek rendezője készülő mozija miatt.

M. G.

„Történelmi pofátlanság” – hogy csak a legfinomabb internetes reakciót idézzük. Hiába szól az alkotás a jelenlegi elnök, a republikánus George W. Bush életéről, mégis demokrata propagandafilmnek tartják. A „W” című film rendezője a Variety-nek adott nyilatkozatával nem nyugtatta meg a konzervatívokat. Oliver Stone noha leszögezte, hogy tisztességes, fair portrét akar készíteni a regnáló elnökről, azt is hozzátette, hogy a film megmutatja, „miként vált egy alkoholista semmirekellő a világ legbefolyásosabb emberévé”. Az alkotás iránt ezzel együtt hatalmas az érdeklődés, mivel először fordul elő a mozitörténelemben, hogy egy regnáló elnökről készül életrajzi film.

A New York Post kritikusának kezébe került a film forgatókönyve, ez alapján pedig merész szatírának minősítette az alkotást, amit „a Bush-kedvelők gyűlölni, a Bush-ellenesek imádni fognak”. A filmet a nyár elején forgatták le, az utómunkálatai pedig szokatlan rohamtempóban zajlanak, a premiert októberben tartják. Az időpontról nehéz lenne elhinni, hogy a véletlen műve, hiszen november 4-én lesz Amerikában az elnökválasztás napja. A New York Post szakírója szerint a film felkavarja majd a kedélyeket, nagy sajtót fog kapni alig pár héttel a választások előtt.

A címszereplőt az Amerikai gengszterben és a Nem vénnek való vidékben látott Josh Brolin fogja alakítani. A filmben Bush-on kívül fel fog tűnni még Tony Blair, Condoleezza Rice, Dick Cheney is.

Amikor Hollywood kihúzza a gyufát

Oliver Stone nem először kezd ki a politika nagyágyúival. 1995-ben már egyszer nagyot bukott Nixon című filmjével. Amellett, hogy az alkotás a produkciós költségeket sem hozta vissza, Stone nagy vitába keveredett a Nixon-családdal, akik úgy érezték, Stone meggyalázta az akkor egy éve elhunyt Richard Nixon emlékét. Stone mellett feltehetően Michael Moore portréját sem lógatta ki Bush az ovális irodába. A népszerű dokumentumfilmes egy elnökválasztási kampány hajrájában, 2004 nyarán mutatta be Farenheit 9/11 című filmjét, ami élesen kritizálta a Bush-adminisztrációt, főleg a szeptember 11-i eseményekért. A válasz nem maradt el, a konzervatívok elkészítették a FarenHYPE 9/11-et, amiben saját szemszögükből mutatták be a Moore által elmondottakat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!