Hírek

2008.08.28. 14:48

Nemzetközi Népirtás Elleni Központot tervez Magyarország

Nemzetközi Népirtás Elleni Központ megalakítását tervezi Magyarország; a budapesti intézet célja egyebek mellett a világban kialakuló konfliktusok előre jelzése lenne

mti

Nemzetközi Népirtás Elleni Központ megalakítását tervezi Magyarország; a budapesti intézet célja egyebek mellett a világban kialakuló konfliktusok előre jelzése lenne - mondta Göncz Kinga külügyminiszter csütörtökön Budapesten az MTI-nek. Az ENSZ egyik tisztviselője jelezte: támogatja az elképzelést.

"Magyarországnak abszolút érdeke, hogy a világ minél stabilabb legyen, minél kevésbé legyenek olyan gócok, ahol a  felgyűlő feszültségek tényleges, kiterjedő konfliktusokhoz vezetnek, etnikai feszültségekhez, amelyeknek népirtás lehet a következménye" - mondta Göncz Kinga az első budapesti emberi jogi konferencián. Hozzátette: a népirtás elleni központ figyelemmel kísérné a veszélyes konfliktusokkal fenyegető folyamatokat és adatokat gyűjtene.

Most azt vizsgálják, mekkora a nemzetközi támogatottsága a tervezetnek, van-e a realitása ilyen központ megalakításának - fűzte  hozzá a miniszter. Egyelőre nem tudni, mikor alakulhat meg a központ, s azt sem,  mekkora lehet az intézet költségvetése - tette hozzá a miniszter.

Margaret Sekaggya, az ENSZ-nek az emberi jogvédők helyzetével foglalkozó különmegbízottja az MTI-nek elmondta: támogatja az elképzelést, mert a központ megalakítása felhívhatja a figyelmet a problémára és előre jelezheti a konfliktusokat. A tapasztalatok összegyűjtésével és rendszerezésével ráadásul könnyebb lehet felismerni a kialakuló problémákat - tette hozzá a tisztviselő a konferencián nyilatkozva.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!