Hírek

2008.08.13. 10:11

Nem fenyegeti grúz menekülthullám Közép-Európát

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNCHR) szerint nem fenyegeti grúz menekülthullám Közép-Európát, a Dél-Oszétiát elhagyók Grúzián belül telepednek majd le – mondta Szobolits Andrea, a főbiztosság regionális képviseletének munkatársa szerdán az MTI-nek a Sziget Fesztiválon.

MTI

„Mindeddig az UNHCR nem tapasztalt nagyarányú menekültkiáramlást Grúziából. A konfliktus miatt otthonaikat elhagyó emberek az országon belül, más régiókban keresnek úgynevezett belső menedéket. Most, hogy a harcok befejeződtek, nagyon valószínűtlen, hogy grúz menekültek induljanak el Közép-Európa irányába” – mondta Szobolits Andrea a Civil Szigeten nyilatkozva. 2008 első hét hónapjában egyébként összesen 91 grúz állampolgár kért menedéket Magyarországon, és egy grúz állampolgár kapott menekültstátust – tette hozzá.

Legutóbb hétfőn érkeztek grúzok Magyarországra, négy nappal a dél-oszétiai háború kirobbanása után. Az öt grúz illegálisan próbálta meg átlépni a határt, a határrendészet járőrei fogták el őket. A grúz és a dél-oszét erők között csütörtökről péntekre virradóra törtek ki ismét heves harcok, amelyekbe Oroszország is bekapcsolódott. Grúzia vasárnap közölte, hogy kész az azonnali tárgyalásra Moszkvával az ellenségeskedés befejezéséről, katonái tűzszüneti parancsot kaptak, és kivonultak a konfliktusövezetből. Dmitrij Medvegyev orosz államfő kedden jelentette be, hogy Oroszország befejezte grúziai békefenntartó hadműveletét, és egyben ideiglenes fegyverszünetet hirdetett. Az orosz elnök szerint országa elérte minden célját, megvalósította a békefenntartó misszió mandátumát: helyreállította a status quót, megvédte a rendet és a Dél-Oszétiában élő orosz állampolgárokat. Az ENSZ menekültügyi főbiztossága százezerre teszi a fegyveres konfliktus miatt otthonukból elmenekülni kényszerülők számát.

A Szovjetunió felbomlásának idején az éledő grúz nacionalizmusra hivatkozva Dél-Oszétia vezetői bejelentették, hogy külön akarnak válni Grúziától, és – egyesülve Észak-Oszétiával – Oroszországhoz akarnak tartozni. Rövid, de heves harcok után Dél-Oszétia gyakorlatilag elszakadt Grúziától, noha nemzetközi jogi szempontból senki nem ismeri el önállóságát, még legfőbb támogatója, Moszkva sem. Az 1992-ben megkötött tűzszüneti megállapodás értelmében orosz–grúz–oszét békefenntartó erők őrzik a felek között meghúzott tűzszüneti vonalat. Mihail Szaakasvili grúz elnök, aki szeretné, ha országa csatlakozhatna a NATO-hoz, legfőbb céljai között tartja számon a szakadár területek visszaterelését Tbiliszi fennhatósága alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!