Hírek

2008.08.18. 09:53

Nálunk megszüntetnék, Szlovákiában bevezetnék az adójóváírást

Miközben idehaza a munkaadók az adójóváírás megszüntetését javasolták, addig Szlovákiában éppen most tervezgetik a bevezetését.

VG

A pénzügyminisztérium előterjesztéséről nemrég kezdődött meg a tárcaközi egyeztetés, s a 2010. év eleji szja-bevallások során akarják először érvényesíteni. A tervek szerint évi 2500 korona (19 600 forint) alkalmazotti kedvezmény illetne meg minden munkavállalót, akinek havi jövedelme a minimálbérhez közel van. (Az adható legkisebb havi bér összege 2009-ben 8690 korona, azaz 68 100 forint lesz Szlovákiában.)

A jóváírást az adott évet követően, az adóbevallás beküldésekor lehetne érvényesíteni. A cél a gyengén képzettek foglalkoztatási rátájának javítása. A szakszervezetek mégis ellenzik a tervet, mert az szerintük az alacsony fizetések elfogadására ösztönzi a munkavállalókat. Közgazdászok szerint az alacsony keresetűek foglalkoztatásán hatékonyabban lehetne javítani a tb-járulékok csökkentésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!